Man eet hond, maar hoe?

Eens in de zoveel tijd komt er wel een vergelijkbaar berichtje langs, dat een mens een hond op heeft gegeten. Andersom overigens ook, maar daar hebben we het nu maar even niet over. En konden we ook gister lezen dat een man zijn een hond heeft gestolen en vervolgens gedood en verorberd heeft. De Telegraaf berichttte dat in de Russische republiek Tsjoevasjië (ja, het bestaat echt) een man daarvoor berecht is.

Maar nu vraag ik me af hoe die man die hond toch opgegeten heeft?

In het bericht staat er verder helemaal niets over. Heeft hij ‘m in z’n geheel gebraden zoals met kippen en varkens gebeurt? Of heeft ie de poten apart gestoofd en andere delen op de grill gelegd? En hoe zou hond eigenlijk smaken? Smaakt een collie, zoals de man onlangs at, anders dan een Duitse herder of een pekinees?

Ja, het zijn misschien wat bizarre vragen, dat geef ik toe. Maar als ik een lammetje zie, denk ik echt niet ‘ach, wat een lief springend ding’. Nee, ik begin te kwijlen en te denken aan die heerlijke lamsspiesjes voor op de grill of barbecue, of aan shoarma die je ervan kunt maken, of zo’n heerlijk stoofpotje. Dus waarom zou ik het dan niet afvragen bij een hond?  Er zijn heus meer mensen die erover nadenken wat het betekent om andere diersoorten buiten kip, rund en varken op ons bord te leggen.

En wees gerust, dit wil niet zeggen dat ik de behoefte voel om de eerste de beste hond die hier voorbij komt los te snijden van de lijn tussen hem en zijn baasje en het beestje te verorberen. Nee, echt niet (er staat al iets anders te pruttelen op het fornuis!). Maar nieuwsgierig word ik er wel een beetje van.  En jij?

update: Op de Italiaanse tv heeft een kok het recept gegeven om een kat te kunnen eten, lees hier meer.

Lees ook:Hond en kat van het Chinese menu geschrapt?
Lees ook:DIY-recepten
Lees ook:Koeien doden vrouw
Lees ook:Boer kookt voor vrouw
Lees ook:Op de barbecue

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Man eet hond, maar hoe?

 1. © RJ

  Nog niet vaak in Azië geweest, zeker? In sommige delen van Indonesië (met hier-en-daar een groot overschot aan verwilderde honden) twijfelde ik weleens of de ‘soto ayam’ tòch niet per ongeluk op een ‘soto anjing’ was uitgedraaid… ;-)

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn Auteur

  Nee, nooit zelfs! Maar hoe smaakte die ‘misschien wel’-anjing?

    /   Reply  / 
 3. © RJ

  …een beetje naar kip! :-D

    /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn Auteur

  waarom verwachtte ik deze reactie toch al? ;-)

    /   Reply  / 
 5. Lex Van

  Ik heb in China wel eens hond gegeten en vond het in het geheel niet naar kip smaken. Het had een merkwaardige textuur, een beetje droog, en een zeer onaangename smaak.

    /   Reply  / 
 6. © RJ

  @Lex: ik weet nog altijd niet zeker wat voor vlees er in mijn soto zat. Met hetzelfde gemak was het kat, waarvan op veel Indonesische eilanden eveneens een overschot bestaat. (Het verschijnsel ‘honden- en kattenmepper’ bestaat daar dan ook nog volop.)

  Of de kadavertjes vervolgens op enigerlei wijze ‘culinair’ worden verwerkt durf ik echter niet met stelligheid te beweren, al meent mijn zusje (die al ruim twintig jaar op Bali woont) van wèl…

  Veel westerlingen vinden het eten van huisdieren barbaars. Geen Nederlander die het in zijn hoofd zou halen om een bijvoorbeeld een cavia te verorberen. Met konijn hebben ook veel mensen moeite (Flappie). En met grotere ‘knuffelhave’ als paarden gaat het al dezelfde kant op…

    /   Reply  / 
 7. Dannis

  Hoi, Op de Molukken eten ze ook hond, niet zoals wij dagelijks gehaktballen of rundervinkjes op ons bord hebben liggen maar het komt dus inderdaad voor.
  Ik heb het daar in 1995 gegeten met gele rijst, (nasi kuning). Ik vond het niet verkeerd smaken, het leek een beetje op karbonade, alleen iets taaier. En het was erg heet gekruid dus de exacte smaak viel moeilijk te traceren. Was interessant om een keer gegeten te hebben enne.. oh ja ik ben er niet zoek van geworden.
  Het is inderdaad wel het huidige tijdsbeeld in het westen om dieren op te delen in knuffeldieren en dieren die we graag op ons bord zouden willen zien dampen. Ik denk dat het meer te maken heeft met de huidige welvaart die we kennen dan zozeer ons culinar bewustzijn.

    /   Reply  / 
 8. Edith Dourleijn Auteur

  Hebben we hier in Nederland in het verleden dan wel hond gegeten, Dannis? In laten we zeggen de vorige eeuw? Ik vraag het me af, maar ik heb hier eerlijk gezegd geen verstand van. Wie wel?

    /   Reply  / 
 9. Dannis

  wat ik wel weet is dat tijdens de hongerwinter in de tweede wereldoorlog van alles de pan inging om te overleven. Dus daar zal ook absoluut wel eens een hond tussen hebben gezeten….
  Ik moet wel erg lachen om die google reclamecombinatie nu onder in mijn scherm.
  Links: ‘Lekkere stoomovenrecepten
  Vind ze hier of leer ze tijdens de populaire gratis stoomoven workshop’
  Rechts: Honden
  Goede zorg voor uw Hond(en) met de dierenarts zorgverzekering.

  ;)

    /   Reply  / 
 10. Pingback: Hond en kat van het Chinese menu geschrapt? | Koken

 11. Lex Van

  Dit is allemaal cultureel bepaald en dus relatief. Wij eten paardenrookvlees, in de UK is dit illegaal. Japanse vrienden van mij vinden het barbaars dat wij met kerstmis konijn eten. Je kunt Nijntje toch niet opeten? :)

  Als je tijdens de hongerwinter een konijn kocht kon je maar beter de kop erbij vragen, anders was de kans groot dat het om een kat ging, de smaak schijnt op elkaar te lijken.

    /   Reply  / 
 12. Pingback: Zo bereid je een kat | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>