Strijd om Zeeuwse mossels

zeeuwse mosselenVandaag vindt in Zeeland een opmerkelijke rechtszaak plaats. Vier grote producenten en verpakkers van mosselen strijden tegen de komst van een nieuwe gigant. Die wil graag meedoen aan de lucratieve handel om buitenlandse mosselen in Zeeland te verpakken en ze dan als 'Zeeuwse mosselen' te kunnen verkopen.

Al jaren kunnen de Zeeuwse mosselproducenten niet aan de grote vraag voldoen en halen ze extra mosselen uit ons Waddengebied, Denemarken, Ierland of Duitsland. Deze import-mosselen worden een dag in een bak Oosterscheldewater gezet (dat heet 'verwateren') en daarna verpakt als 'Zeeuwse mossel'. (Ik herinner me een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde waarin we dit konden zien, maar ik kan 'm helaas niet vinden.)
De rechter moet nu oordelen of alle mosselhandelaren alleen de mosselen uit de Zeeuwse wateren 'Zeeuws' mogen noemen, of dat de huidige praktijk mag worden doorgezet, ook door nieuwkomers in deze markt. Overigens is deze praktijk niet nieuw in de visserij. Ook de Hollandse nieuwe en de Hollandse garnalen komen al jaren uit het buitenland.

bron: Visserij Nieuws, foto: de Telegraaf

Lees ook:Zeeuwse mosselen lekkerder dan ooit
Lees ook:Mosselseizoen bijna begonnen; probeer de Koken.Blog mosselrecepten
Lees ook:Recept Zeeuwse mosselen van Sergio Herman
Lees ook:De Smaek van Zeêland
Lees ook:Extra geld voor voedingsonderwijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>