Michelin 2009: vierde ster voor Jonnie Boer

Hij is er! De belangrijkste culinaire gids, in elk geval in de ogen van de chefs zelf. Michelin heeft zojuist de sterren voor 2009 bekend gemaakt.
En aan de echte top is niets veranderd. Nog steeds hebben maar twee restaurants in Nederland de hoogst haalbare drie sterren. Dat zijn Oud Sluis van Sergio Herman (in Sluis) en De Librije van Jonnie en Thérèse Boer (Zwolle). Beluga van Hans van Wolde (Maastricht), dat vorig jaar getipt werd voor de 3e ster, heeft die ook dit jaar niet gekregen.

Ster voor Librije’s zusje
Maximaal kan een restaurant drie sterren krijgen. Maar als een kok meerdere restaurants bestiert, kan er opgeteld worden. Zo is Gordon Ramsay bijvoorbeeld goed voor 11 sterren. Jonnie Boer gaat nu ook die kant op. Zijn tweede restaurant Librije’s zusje mag zich nu ook met een Michelin-ster tooien.

13 * 2-sterren
Daarnaast zijn er drie restaurants bijgekomen die van 1 naar 2 sterren zijn gegaan. Dat zijn ’t Brouwerskolkje (Overveen), Da Vinci (Maasbracht) en Parkheuvel uit Rotterdam.  ‘T Brouwerskolkje staat bekend om z’n moluculaire gastronomische kunsten, Da Vinci is het eerste restaurant met twee sterren waarvan de keuken geleid wordt door een vrouw, dat is Margot Reuten, en Parkheuvel kwam in het nieuws omdat twee jaar geleden twee van zijn drie sterren verloor toen Erik van Loo de keuken overnam van Cees Helder. Op naar de derde ster dus!
In totaal zijn er nu 13 restaurants met twee Michelin-sterren in Nederland.

68 * 1-ster, 4e ster voor Jonnie Boer
Twaalf nieuwe restaurants mogen zich nu met een Michelin-ster tooien. In totaal zijn er nu 68 restaurants met 1 ster. Nieuw zijn Aan de Poel (Amstelveen), ‘t Nonnetje (Harderwijk), De Heer Kocken (Vught), Lakes (Hilversum), De Molen (Kaatsheuvel), Posthoor (Monnickendam), Cour du Nord (Nooitgedagt), Froukje Staete (Ryptsjerk), Culinaire Verwenneij Bij Jef (Texel), De Moerbei (Warmond), De Hoefslag (Bosch en Duin) en Librije’s zusje (Zwolle).

Vijf restaurants verdwenen uit de lijst
Uit de lijst zijn maar 5 restaurants verdwenen. Dat zijn Lai Sin (Driebergen-Rijsenburg), het prachtige Kasteel Heemstede (Houten) en La Vilette (Rotterdam). Deze drie restaurants hebben hun Michelin-ster verloren. Hof van Sonoy (Blokzijl) en Auguste (Maarssen) staan niet meer in de gids vanwege een verhuizing.
In totaal zijn er nu 2 + 13 + 68 = 83 restaurants met een Michelinster in Nederland.

De Michelin-gids is er voor iedereen
Het is een wijdverbreid misverstand dat in de Michelin-gids alleen maar toprestaurants staan. Dat is niet waar. In de bekende rode gids staan maar liefst 678 restaurants beschreven. Let daarvoor op de het Michelinmannetje (Bib gourmands) in de gids. Maar liefst 87 restaurants staan in deze categorie vermeld. Het betekent dat de inspecteurs van Michelin dit zeer noemenswaardige restaurants vinden, waar je prima kunt eten voor een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De gids ligt donderdag 27 november 2009 in de winkels.

November is traditiegetrouw de maand waarin de restaurants gewaardeerd en op een rijtje worden gezet. SpecialBite, GrootSpraakGaultMillau en Lekker zijn al uit, en het lijstje is nu compleet met het verschijnen van dit overzicht van sterren van Michelin 2009.

Lees ook:Geen derde restaurant met drie Michelinsterren voor Nederland
Lees ook:Michelin 2010: geen nieuwe derde ster
Lees ook:Geen derde restaurant met drie sterren
Lees ook:Nederlandse Michelinsterren bekend!
Lees ook:Michelin 2015

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Michelin 2009: vierde ster voor Jonnie Boer

 1. Klaas

  Erg knap van de librije om weer weer een michelin ster erij te krijgen! Top!

    /   Reply  / 
 2. Monique Rombouts

  Volgens mij heet onze enige vrouwelijke sterrenkok niet Margot Rutten, maar Reuten. Auw, als je het zo goed doet en een organisatie op dit niveau kan je naam niet eens goed spellen…..

    /   Reply  / 
 3. Edith Dourleijn Auteur

  Kom kom, Monique, een typefoutje zit in een klein hoekje hoor. Het is inmiddels verbeterd.

    /   Reply  / 
 4. Pingback: In één oogopslag de rangorde van restaurants | Koken

 5. Pingback: Eenderde minder bezoeken aan sterrenrestaurants | Koken

 6. Pingback: Michelin 2010: geen nieuwe derde ster | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>