Duivel van de zee!

zeeduivel, bron: duveltje.blogspot.com

Hij heeft een ongelofelijk angstaanjagende uitstraling en kan wel 2 m lang worden. Een groot monster die in de zee rond zwemt en waarvan ik hoop er niet eentje tegen te komen. Ik heb het hier over de zeeduivel! Grrr….

Hozemond
Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd. Verwar het niet met de zoetwatervis die ook Lotte heet. De Franse benaming Baudroie is duidelijker of gebruik de Engelse naam Monkfish. Nader onderzoek leert me dat ik wel heel erg diep moet duiken om een zeeduivel te spotten. Een zeeduivel leeft namelijk op een diepte van 20 tot 600 meter in het noordwesten, noordoosten en oosten van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. Die  zeeën daar zwem ik wel eens in, maar die dieptes haal ik bij lange na niet met enkel mijn zwemdiplomaatjes A en B. Overigens hoeven wij mensen er ook niet echt bang voor te zijn, hoor, want het dieet van deze duivel bestaat uit vis en kleine ongewervelde dieren die op de bodem van de zee leven.

vis zonder graat
Ik kwam een paar weken geleden in aanraking met dit zeebeest tijdens mijn maandelijkse kookcursus bij Librije’s Atelier. Blij verrast weer eens iets met vis te mogen bereiden, want ik had wel even genoeg wilde landdieren (hazen, fazanten, duiven) in mijn handen gehad de afgelopen maanden. Toch twijfelde ik of ik wel met een vis te maken had. Oké! Er zijn  rugvinnen (acht stekels en 11-12 vinstralen) en een aarsvin met negen vinstralen aanwezig, maar als je die eraf hebt gesneden, dan blijft een stug en stevig lichaam over waar geen graatje in te bekennen is. Dan heb ik het nog niet eens over die enorme bek vol tanden. De bereiding bestond eruit de zeeduivel zonder kop maar nog wel met vel in zijn geheel in een pan vol kruidenolie te plaatsen en in de oven te garen.  We hadden een groot exemplaar (70 cm)  wat neerkwam op een gaartijd van 25-30 minuten in een oven van slechts 70 graden Celcius.

zacht als babybilletjes
Toen het  tijd was om de zeeduivel uit de oven te halen, kreeg ik de taak om het vel eraf te stropen en de filets te snijden. Met mijn handen en redelijk veel kracht scheurde ik het stugge vel eraf. Door de olie was alles heerlijk glibberig geworden. De stevige glibberige structuur en de rozige gloed die over het vel was komen te liggen, voelde aan als zachte babybilletjes. Echt waar! In gedachten zonk ik even terug naar die tijd dat mijn kinderen zo klein waren en ik meermalen per dag langs die billetjes streek. Een heerlijk gevoel. Het vel had ik er ondertussen afgepulkt en met een scherp mes gleed ik langs de dikke ruggenwervel van deze duivel.  Heel gemakkelijk allemaal. Zo haalde ik er aan weerszijden 4 dikke filets vanaf die we met een crème van lavas (maggiplant) , een bouillon van rolmops en gebruneerde zachte appeltjes serveerden. Een overheerlijke combinatie.

zeeduivel, rolmopsbouillon en crème van lavas - Librije's Atelier

Dat was weer genieten met een grote G! Ik zal even navragen of ik het recept hiervan met jullie mag delen.

Lees ook:Hoender met gebakken polenta, gegrilde witlof en saus van citroen en sechuan
Lees ook:Recept MAZE: zeeduivel met kerrie en knolselderijfrietjes
Lees ook:Recept Zeeduivel met spek en zuurkool
Lees ook:Recept Vis met geitenkaas uit de oven
Lees ook:Recept Kippenpoten van de grill

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>