Scheermessen: trend van de zeebodem

20160620_123409

Scheermessen zijn een onvolprezen delicatesse uit de zee, maar in ons land hebben nog heel weinig mensen dat door! Terwijl je ze op veel verschillende manier kunt klaarmaken; van wokken als mosselen tot grillen op de barbecue.

Schelpdier

Een scheermes – ook wel mesheft genoemd – is een schelpdier dat leeft op de bodem van de zee, meestal vlak achter de branding. Na een storm of bij extreem laag water vind je soms de lege schelpen op het strand. Op de Noordzee wordt er voornamelijk op scheermessen gevist in de voordelta voor de Zeeuwse kust, door vier Zeeuwse vissers. Tachtig procent van de mesheften wordt echter geëxporteerd naar Zuid-Europa, waar ze als een echte lekkernij worden gezien. Best kans dus dat je op vakantie in Spanje weleens Nederlandse scheermessen hebt gegeten!

scheermesbitterbal

Trend

In Nederland worden mesheften voornamelijk gebruikt als aas door sportvissers, maar daar moet nodig verandering in komen. Tijdens het Scheermessen Trend Event lieten een negental Zeeuwse koks zien hoe veelzijdig de gerechten zijn die je kunt maken met deze schelpdieren. Tartaar bijvoorbeeld, zoals Jimmy Verboon van De Wig in Renesse liet zien. Of met sojavinaigrette, zoals Marco Verspeten van Oesters & Soja uit Bruinisse ze maakte. Richard Snijder van De Heerenkeet in Kerkwerve maakte een bitterbal van scheermes en D.P. Arkenbout van De Vluchthaven in Bruinisse natuurlijk zijn befaamde scheermessen van de barbecue.

Bruinisse

Mooi in z`n eenvoud vond ik het scheermesrecept van Joost Deurloo van restaurant BRU 17 in Bruinisse. Zijn gewokte scheermessen met groene kruiden smaakten verfijnd door de verse kruiden, waar deze kok dol op is, vertelde hij. Vooral de dragon, een van mijn eigen favoriete kruiden, sprong eruit. Natuurlijk nam ik een bundeltje scheermessen mee van het event en gister maakte ik een vereenvoudigde doch ook zeer smakelijke versie van het recept van Joost. Zo spoedig mogelijk online!

 

Lees ook:Recept: Scheermessen uit de wok
Lees ook:Scheermessen van de grill
Lees ook:Mosselseizoen bijna begonnen; probeer de Koken.Blog mosselrecepten
Lees ook:De Smaek van Zeêland
Lees ook:Recept Aubergine op de barbecue (maar grill mag ook!)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>