Recept: Multifunctionele tomatensaus

tomatensaus1

De laatste tijd betrapte ik mezelf er weer steeds vaker op dat ik na een lange, drukke dag op mijn laatste benen door de supermarkt slofte en me liet verleiden door kant-en-klare-happen. Prima voor af en toe, maar vaak komt de wroeging al zodra het op mijn bord ligt. Dit had ik zelf beter gekund. Lekkerder! Goedkoper! Gezonder!

Kookrobot

Maar ja, ik ben dan wel een kitchen goddess, maar geen kookrobot. En soms heb ik ook een paar uurtjes slaap nodig, al zou ik in die tijd wel de maaltijd voor de volgende dag willen voorbereiden. Toch schuilt het geheim van dagelijks goed, zelfgemaakt eten wel in een handige voorbereiding. Sommige gerechten kun je de dag van tevoren klaarmaken, zodat je ‘s avonds alleen de finishing touch nog hoeft te doen. En sommige basics kun je in wat grotere hoeveelheden maken en invriezen of in je koelkast bewaren tot je ze gebruikt.

Alarm

Op een van mijn tochten door de supermarkt liet ik me pas bijna verleiden door een kant-en-klare groenteschotel met een minuscuul zakje saus/marinade erbij. Toch gingen op tijd de alarmbellen in mijn hoofd rinkelen. Want groenten verliezen veel van hun vitaminen als ze voorgesneden zijn en zo’n zakje marinade zit doorgaans vol met toevoegingen en e-nummers. En natuurlijk galmde het in mijn hoofd: dit kan ik zelf ook: lekkerder, goedkoper en gezonder! In mijn eerste vrije uurtje daarna maakte ik een bescheiden pan multifunctionele tomatensaus, die ik invroor in kleine porties (zo’n 60 ml) en wat groter (150ml).

Pimpen

De mogelijkheden met zo’n eenvoudige tomatensaus zijn dus eindeloos. Een scheut bouillon erdoor, wat groenten erin en je hebt een soep. Wat gehakt, champignons en een klodder crème fraîche erbij en je hebt een pastasaus. En ga zo maar door. Maar in eerste instantie maakte ik ‘m dus om zo’n eenvoudige groenteschotel voor in de oven op te pimpen tot een erg lekkere ovenratatouille. Het recept daarvoor geef ik morgen. Vandaag eerst de basic tomatensaus.

 

RECEPT

 

Ingrediënten

6 flinke tomaten

1 kleine ui

2 tenen knoflook, fijn gehakt

klein handje verse gehakte kruiden, bijvoorbeeld platte peterselie of basilicum

scheutje olijfolie

zout en peper

 

Bereidingswijze

Snijd de ui fijn en bak die glazig in de olijfolie. Snijd de tomaten in stukjes en verwijder de meeste van de zaadjes. Voeg de tomaat toe in de pan, samen met de knoflook. Peterselie kun je nu ook toevoegen, basilicum kun je het beste toevoegen als de saus al bijna klaar is, dan behoud je de meeste smaak.

Voeg een scheutje water toe en laat de saus een kwartier tot 20 minuten pruttelen. Voeg tussendoor eventueel nog een klein beetje water toe. Neem de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer. Het lekkerst is het als ie ietsje grof blijft. Voeg zout en peper toe en gebruik de saus direct of vries ‘m in.

 

 

Lees ook:Spaghetti met rauwe tomatensaus
Lees ook:Recepten tomatensaus
Lees ook:Recept Ovenschotel van aubergine, tomaat en buffelmozzarella
Lees ook:Festivalkoken: Pasta met tonijn-tomatensaus
Lees ook:Recept Gevulde kipfilet met geitenkaas in tomatensaus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>