Recept Brooklyn style steak salade

Het smakelijke boek Bier & Food (dat we dinsdag hier reviewden) staat vol slimme smaakcombinaties tussen bier en gerechten. We vinden het superleuk dat we een exemplaar mogen weggeven. Wat je moet doen om kans te maken op dit fijne boek lees je hier. En bovendien mogen we vandaag een recept uit het boek met jullie delen! Een simpele salade, die door de bijzondere dressing opeens heel speciaal wordt. Probeer het zeker eens.

Untitled-1

Deze complete lunchsalade aten we in Williamsburg (New York), in een eettentje om de hoek bij de beroemde Brooklyn Brewery. Wij dronken er op advies van de rijk behaarde eigenaar in bruinleren schort een Blonde Ale van Brooklyn Brewery (4,5%) bij. Veilige keuze, passend bij het moment. Deze salade is ook zonder vlees to die for.

Lunchgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

 • 6 tot 8 jonge dunne wortels, geschrapt
 • 2 el olijfolie
 • 10 muntblaadjes, fijngesneden
 • 1 dl dikke yoghurt
 • 2 handen gemengde baby leaf sla
 • 6 radijsjes, flinterdun gesneden
 • 1 steak of flinke biefstuk . 200 gram
 • zout en versgemalen peper

Dressing

 • 2 el roomboter
 • 2 el vloeibare honing
 • 2 el amandelsnippers
 • 1,5 el appelazijn
 • 1 el citroensap
 • . rood pepertje, zonder zaad, fijngesneden
 • zout en peper
 • 4 el olijfolie
 • rasp van citroenschil

Dressing: verwarm de boter in een kleine koekenpan tot hij bruin kleurt. Voeg de honing toe. Roer en draai met de pan zodat de honing goed oplost. Voeg amandelsnippers toe, laat karamelliseren. Voeg azijn toe en laat even inkoken. Meng van het vuur af citroensap en chilipeper erdoor. Klop met olie tot een dikke dressing, proef, breng op smaak met zout.

Salade: Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Wrijf de wortels in met olijfolie, leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Rooster onder een hete ovengrill ca. 15 minuten. Hussel om en grill verder tot ze gaar zijn en hier en daar bruine plekken vertonen. Doe ze over in een schaal en bestrooi met wat zout. Meng de helft van de dressing door de wortels en rasp er wat citroenschil over. Laat helemaal afkoelen, en vermeng dan met de jonge slablaadjes.

Kruid de steak met zout en versgemalen peper, wrijf in met olijfolie. Gril hem in hete grillpan tot medium rare. Afhankelijk van de dikte ca. 2,5 tot 3 minuten per kant. Verpak losjes in aluminiumfolie, zo dat de stoom weg goed kan. Laat zo minimaal 5 minuten rusten. Snij dan met een vlijmscherp mes in dunne plakjes.

Vermeng de yoghurt met de fijngesneden munt en een snufje zout. Schep wat yoghurtsaus op de borden, drapeer de wortels en sla erop. Schik de plakjes steak ertegenaan, besprenkel met de rest van de dressing en bestrooi met radijsplakjes.

Tip: uit te breiden met kruimels zachte geitenkaas en/of gepofte quinoa

 

 

coverBier & Food
Auteur: Puck Kerkhoven
ISBN: 97894016041479
Prijs: €22,95
Uitgeverij: Xander Uitgevers

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken 

 

Lees ook:Recept Komkommersalade
Lees ook:Veggie! Recept: Haricots verts en courgettesalade met tahini
Lees ook:Recept – Herfstsalade met geroosterde wortel en hazelnoot
Lees ook:Recept – Marokkaanse courgettesalade
Lees ook:Recept Winterse salade met biet, wortel en witlof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>