Recept samosa’s met lamsgehakt en zoete aardappel

samosas_small

Ik ben gek op lamsgehakt. Het geeft net wat meer pit aan een gerecht. Het smaakt gewoon iets bijzonderder dan rund, varken, half-om-half of kippengehakt. Sinds er een nieuwe Turkse super geopend is bij mij om de hoek, loop ik daar dus regelmatig binnen voor deze smakelijke versie. Vorige week lagen er op de groente-afdeling bij diezelfde super prachtige zoete aardappels. Die gingen dus ook het karretje in. Samen vormen ze de perfecte basis voor deze heerlijke samosa’s.

Filodeeg, de tips en trics
Ja, ik geef het toe. Vroeger had ik altijd moeite met het hanteren van filo. Het brak en scheurde altijd. Maar inmiddels heb ik het onder de knie. Wat het geheim is? Nou, dat zijn er eigenlijk twee. Ten eerste, altijd je deeg laten ontdooien onder een vochtige doek. Gewoon een keukendoek bijvoorbeeld. Dit voorkomt dat je deeg al tijdens het ontdooien uitdroogt. En dat is nou eenmaal funest voor filodeeg. De tweede tip is nathouden. En dan bedoel ik echt goed nathouden. Met water of olie. Zelf sta ik constant met een ‘boterkwastje’ te smeren. Zolang je deze regels volgt, kun je met filodeeg alle kanten op.

Samosa’s met lamsgehakt en zoete aardappel

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 50 gr notenrijst
 • 100 gr lamsgehakt
 • kerriepoeder
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 zoete aardappel (250 gr)
 • 1 rode Spaanse peper
 • 8 takjes verse koriander
 • 4 grote vellen filodeeg
 • olijfolie

 

Aan de slag

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing, giet hem af en laat afkoelen. Zet intussen een braadpan met 1 eetlepel olie, het gehakt en 1 afgestreken eetlepel kerriepoeder op matig vuur. Blijf regelmatig roeren. Pel de ui en knoflook en hak samen met de geschilde zoete aardappel, de rode peper en de koriandersteeltjes fijn. Doe alles bij het gehakt in de pan, laat ongeveer 15 minuten bakken terwijl je regelmatig roert, giet er 350 ml water wij en laat de boel 20 minuten pruttelen. Prak de zoete aardappel met een vork, breng het mengsel met peper en zout op smaak, laat afkoelen en roer er de rijst door.

Verwarm de oven voor tot 200°C. Waarschijnlijk zijn je vellen filodeeg 25 x 48 cm, dus snijd elk vel in de lengte doormidden. Bestrijk de vellen met een beetje water of olie. Schep een achtste deel van de vulling op de onderste rand van elk deegvel. Vouw een hoek van het deeg over de vulling heen, zodat je de kenmerkende driehoekige vorm van samosa’s krijgt en plak het randje dicht met een beetje water. Leg ze op een bakplaat met antiaanbaklaag en zet ze 20 minuten in de oven, of totdat ze krokant en goudbruin zijn. Keer ze halverwege.

Serveer 2 samosa’s per persoon met de yoghurt, chilisaus en frisse komkommer (hieronder vind je de recepten). Pluk de korianderblaadjes van de takjes en strooi ze over de samosa’s en ga aan tafel!

Bijgerechten

 • 1/2 komkommer
 • 1/2 citroen
 • 4 el yoghurt
 • snufje gerookt paprikapoeder
 • chilisaus (ik vind chili-knoflooksaus het lekkerst hierbij)

Snijd de komkommer in de lengte doormidden, schep er de waterige kern uit, snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en maak ze in een kommetje aan met het citroensap.
Roer de kwark los in een kommetje en strooi er wat gerookt paprikapoeder overheen.
Schenk de chilisaus ook in een kommetje.
Serveer de drie bijgerechten bij de samosa’s.

Lees ook:Recept Hartige taart met witlof, ham en kaas
Lees ook:Koken met grapefruit: Florida pizza à la Niven
Lees ook:Recept Soepje twee in één
Lees ook:Recept Thaise komkommersalade
Lees ook:Recept Tajine met zoete aardappel en kikkererwten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>