Salade in een glazen pot

Als het even kan eet ik salade als lunch. Ten eerste is het voor mij de ideale manier om dagelijks voldoende groenten binnen te krijgen en ten tweede voelt het altijd alsof ik heel veel eet. Terwijl mijn collega’s hun boterhammen zo naar binnen hebben gewerkt, ben ik eindeloos aan het prikken. Heerlijk! Tot deze week liep ik altijd te slepen met een plastic bakje wat er eerlijk gezegd altijd een beetje armoedig uitziet.

Salad in a jar

Voor sappen en smoothies gebruik ik al enige tijd jars en dat werkt ideaal. Toen Oil & Vinegar de redactie van koken.blog de Salad-in-a-jar toestuurde moest het gelijk geprobeerd worden. Waarom had ik dat niet zelf eerder bedacht! Wat met smoothies en sappen kan, moet toch ook met salades kunnen? Het idee is eigenlijk heel simpel. In de glazen pot stop je onderop je sla, pasta of quinoa, gevolgd door de zacht ingrediënten, daarna de harde ingrediënten en tot slot de dressing. Voordat je de salade gaat eten houd je de pot even op de kop (zodat de dressing er goed doorheen kan lopen) om het vervolgens te legen op een bord. Even omscheppen zodat alles goed gemixt is en klaar.

Recepten

Tot dusver de theorie, nu de praktijk. Om je op weg te helpen heeft Oil & Vinegar 6 receptenkaarten gemaakt met recepten voor de Classic Salad, de Ceasar Salad, Salad Niçoise, Pasta Salad, Quinoa Salad en de Springtime Salade. Ik besloot voor de quinoa te gaan. Na alles gesneden te hebben was het tijd om het in de jar te stoppen. In tegenstelling tot plastic bakjes waar je alles gewoon zo in kunt gooien, moet je hier wel iets voorzichtiger te werk gaan. Ahum, een klein deel van mijn quinoa besloot niet in de pot, maar naast de pot te gaan en de geraspte wortel overgieten van een schaaltje in de jar verliep ook niet vlekkeloos. Het is even wennen aan de ‘smalle’ opening als je normaal gesproken bakjes gebruikt.

Pluspunt

Wat wel een pluspunt van de jar is is dat salade eten echt een feestje wordt. Het ziet er zoveel leuker uit dan in een bakje en het is bijna zonde om je ‘kunstwerkje’ op te eten. Mijn knorrende maag won het echter en dus ging de pot op de kop en op mijn bord. Best een hoeveelheid! Het recept is voor 1 persoon, maar man oh man, dan moet je wel een grote eter zijn! Aan de hoeveelheden is het dus even wennen, maar het werkt voor mij prima. De pot kan in de vaatwasser dus daar heb je verder ook geen omkijken meer naar.

Blijvertje

Wat mij betreft is het wel een blijvertje. Bij Oil & Vinegar kost de jar 2,95 euro. Een hele redelijke prijs wat mij betreft. Mocht je ook salad in a jar gaan maken, koop dan 2, 3 of 4 potten, want dan kun je gelijk lunch voor meerdere dagen maken. En dan heb je altijd genoeg op voorraad en hoef je niet steeds te wachten tot de jar weer schoon uit de vaatwasser komt. Afgesloten blijven de salades wel enkele dagen goed. Ik hik er altijd tegenaan om iedere ochtend of avond uitgebreid te snijden en bij voorkeur maak ik daarom zoveel mogelijk in een keer. Ik doe dat bij smoothies ook. Pak een aantal momenten per week dat je je lunch of tussendoortje gaat voorbereiden en je zult merken dat het best fijn werkt.

Inspiratie

En wat inspiratie voor salade betreft. Bij mij is een salade eigenlijk een vergaarbak van ‘restjes’. Ik heb altijd wel een paar basisingrediënten in huis, zoals noten, sla, pasta en quinoa, maar verder kijk ik wat op moet. Soms heb ik spullen over van de smoothies, bijvoorbeeld spinazie, bleekselderij of appel en dan verwerk ik dat gewoon in de salade. Op deze manier verspil ik een stuk minder. Om in een idee te krijgen hoe je de jar kunt vullen met salades, hieronder het recept van de quinoa salade.

Recept quinoa salade

Ingrediënten
30 gram quinoa
1 kleine gekookte rode biet
90 gram wortel
1 Granny Smith appel
40 gram feta, gebrokkeld
30 gram rozijnen
30 gram gemengde noten
1 takje munt
citroensap
1,5 el olijfolie
1,5 el granaatappelazijn

Bereiding
Kook de quinoa.
Rasp de biet en wortel in reepjes.
Snij de appel in blokjes en besprenkel direct met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Hak de munt fijn.
Mix de dressing.
Bouw de salade als volgt op:
Doe de quinoa onderin de pot.
Maak vervolgens laagjes van de biet en de wortel.
Schenk de dressing erover.
Maak daarna laagjes van appel, feta, rozijnen, noten en munt.

Lees ook:Een jarige salade
Lees ook:Recept Winterse salade met biet, wortel en witlof
Lees ook:Recept – Bacon infused Mexican Caesar Salad
Lees ook:Cups in de Nederlandse keuken
Lees ook:Een opwindende salade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>