Sushi! Ook als je zwanger bent

Iedereen kent ze wel: de cravings van de zwangere vrouw. Vroeger waren het zure bommen, maar daar kan de moderne vrouw niet meer mee aankomen. Om sushi hoor ik mijn zwangere vriendinnen daarom roepen. Maar rauwe vis is juist uit den boze; dat kan gevaarlijke bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor de baby. Van een bordje maki rollen met komkommer wordt echter niemand blij, zeker niet een aanstaande moeder die hormonaal toch al zo onder druk staat.

Sushipuristen beware

Als traktatie voor een zwangere vriendin organiseerde ik dus een sushilunch, met allerlei smakelijke varianten waar zij ook van mocht genieten. Sushipuristen en strenge japanse koks zullen misschien hun neus ophalen voor deze goedbedoelde poldervariant, maar ik noem het gewoon fusion en heb mijn fantasie lekker zijn gang laten gaan.

Nog enkele tips als je sushi maakt die zwangerproof moet zijn:

* Was de rauwe groenten die je gebruikt extra goed. Ook op rauwe groenten kunnen bacteriën zitten die gevaarlijk zijn voor moeder en kind, maar een keer extra wassen is afdoende om ze te verwijderen.

* Als je tegelijkertijd ook sushi gaat serveren waar wel rauwe vis in zit, maak deze dan als laatste klaar. Was je handen en je snijplank goed tussendoor en serveer de sushi op aparte borden. Zo voorkom je kruisbesmetting.

* Gebruik geen haring of gerookte zalm uit de supermarkt die gesealed wordt verkocht. Ook in de naden van de verpakking kunnen zich weer schadelijke bacteriën ophopen. Als je die vis bij de visboer haalt, is er geen probleem.

* Compenseer het toch niet weg te denken gemis aan de mooie kleuren van sushi met rauwe zalm, tonijn, makreel en coquille, met felgekleurde groente zoals rode biet en pompoen. Garneer hier en daar met een toefje groene wasabimayonaise en serveer ingelegde gember in overvloed.

* Enne… Sushi is lekker met een glaasje witte wijn of sake erbij, maar een kop groene thee is (bijna) net zo lekker!

RECEPT

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel die over norivellen voor de maki en maak er balletjes van voor de nigiri. Online kun je genoeg filmpjes vinden die je de basisvaardigheden van sushi maken laten zien. Kijk ook op onze eerdere blogs voor gouden tips.

Dit zijn de varianten die ik maakte:

* Tuna salad met ingerolde komkommer: laat een blikje tonijn uitlekken en meng dit met een flinke eetlepel mayonaise en een klodder wasabi, hoeveelheid naar eigen smaak. Het mengsel moet een beetje plakkerig worden, maar niet te nat of smeuïg, dan krijg je zompige sushi. Rol een strip komkommer in een stukje nori en seal het met een beetje water. Verdeel wat tonijnsalade over de rijst, leg de ingerolde komkommer erop en rollen maar.

* Avocado, bosui, komkommer en zeekraal. Snijd de groenten zo nodig in strips en rol ze met rijst in de norivellen.

* Klassieke haring met rode biet: leg plakjes rode biet op de rijst, leg daarop een strip haring en wat bosui en rol de sushi.

* Nigiri met omelet: bak een omelet met een scheutje melk erdoor en eventueel een lepeltje bakpoeder voor de luchtigheid. Snijd de omelet in stukjes op maat. Plaats de omelet op wat rijst en wind een reepje nori eromheen. TIP: hiervoor kun je mooi de kleine reststukjes nori gebruiken die je over hebt.

* Nigiri met rode biet en wasabimayonaise: leg een dun plakje rode biet op een bolletje rijst en garneer het met een toefje wasabimayonaise.

* Surimi, avocado, omelet, komkommer en bosui.

* Insideout-roll met surimi, tuna salad en komkommer.

* Pompoen met zeekraal: pureer gekookte pompoen die je goed hebt laten uitlekken. Verdeel het over de rol, leg er wat zeekraal op en oprollen.

Lees ook:De 10 beste tips om zelf sushi te maken
Lees ook:Sushi kit [de testkeuken]
Lees ook:Sushi kitspuit
Lees ook:Koken met zeewier
Lees ook:Recept Omeletwraps

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>