Recept River Cottage Doordeweeks: Hummus van bietjes en walnoot

Deze glorieuze paarse mix – een openbaring voor mensen die denken dat ze niet van bietjes of walnoten houden – is heerlijk met knapperige rauwkost, tussen twee boterhammen met geitenkaas of met een stuk platbrood om erin te dippen

 

Voor 4 personen

Ingredienten

50 g walnoten

1 el komijnzaad

25 g oud brood zonder korstjes

200 g gekookte bietjes (niet in het zuur), in blokjes

1 el tahini (sesamzaadpasta)

1 grote teen knoflook, geplet

sap van 1 citroen

zeezout en versgemalen zwarte peper

wat olijf- of koolzaadolie

 

Bereidingswijze

Leg de walnoten op een bakplaat en rooster ze 5-7 minuten in een

op 180 °C / gasstand 4 voorverwarmde oven tot ze beginnen te

geuren. Laat afkoelen.

Verwarm een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Doe het

komijnzaad erin en rooster het terwijl je de pan constant schudt,

tot de zaadjes donkerder worden en beginnen te geuren – dit duurt

minder dan een minuut, dus kijk uit dat ze niet verbranden. Stamp

de zaadjes fijn in een vijzel of specerijenmolen.

Breek het brood in kleine blokjes, doe het met de walnoten in een

keukenmachine of blender en zet de machine aan tot het fijngemalen

is. Voeg de bietjes toe, samen met de tahini, het grootste deel van

de knoflook, een flinke snuf komijn, de helft van het citroensap, wat

zout en flink wat peper, en zet de machine weer aan tot het een dikke

pasta is geworden.

Proef het mengsel en voeg eventueel extra komijn, knoflook, citroen,

zout en/of peper toe en zet de machine weer aan tot je blij bent

met het resultaat. Roer er eventueel een scheutje olie door. Zet in

de koelkast, maar laat het op kamertemperatuur komen voor je de

hummus op tafel zet.

 

Doordeweeks

Hugh Fearnley Whittingstall

ISBN 978 90 230 1440 9

19,95 (na 1 januari 2015 24,95)

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken 

 

Lees ook:Bietjes poffen, hoe doe je dat?
Lees ook:Recept: Mangochutney, Raita & cachumber
Lees ook:Recept uit Comptoir Libanais: pompoensoep (shorbat lakten)
Lees ook:Aardappelgratin met rode bietjes
Lees ook:Recept Barbecue: in Mojo gemarineerde varkenshaas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>