2 frisse recepten met avocado

Gisteren vertelden we je alles over Angelique Schmeinck’s nieuwe boek Impress your Friends. Over de veelzijdigheid en over de handzame recepturen. Goed te doen dus, voor koks van elk niveau.

Deze twee avocadorecepten laten zien hoe fijn en eenvoudig de recepten zijn. Eentje komt uit het menu ‘Zo groen als gras’: romige avocado met tijgergarnalen en citrusvinaigrette. De ander uit het menu ‘Royale’: venkelsalade met avocado en gebrande jonge geitenkaas.

 

RECEPT: VENKELSALADE MET AVOCADO EN GEBRANDE JONGE GEITENKAAS

Voor vier personen
Voorbereiding: tot 20 minuten
Eindbereiding: 15 minuten

  • 150 ml vers geperst sinaasappelsap
  • rasp van halve sinaasappel
  • 50 ml Pernod
  • 50 ml olijfolie, extra vièrge
  • 1 rijpe honingmeloen
  • 250 g zachte, jonge geitenkaas
  • 2 kleine venkels
  • 75 g rucola, gewassen
  • 2 eetrijpe avocado’s

VOORBEREIDING

Sinaasappeldressing
Breng het sinaasappelsap met de rasp en Pernod in een brede lage pan aan de kook en laat op laag vuur indampen tot een lichte siroop. Schenk door een zeef en laat tot lauw afkoelen. Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe tot de dressing is gebonden en breng op smaak met zwarte peper uit de molen. Bewaar de dressing op kamertemperatuur.

Meloenbolletjes
Halveer de meloen, verwijder de zaadjes. Boor met een parisienneboor bolletjes uit het vruchtvlees. Schraap het overige vruchtvlees uit de meloenhelften en houd apart.

EINDBEREIDING
Geitenkaas branden
Brokkel de geitenkaas in stukken van ongeveer 2 centimeter en leg ze op een bakplateau. Kleur ze goudbruin met de crème brulée brander.

Venkel schaven
Verwijder de buitenste bladeren van de venkel. Houd de venkelpluimpjes – het groen dat aan de venkel zit – apart. Laat de voet van de venkel aan elkaar. Schaaf op een scherpe rauwkostschaaf of Japanse mandoline de venkel in 2-3 millimeter dunne plakken. Leg ze in een brede schaal en voeg de rucola toe. Schenk de helft van de sinaasappeldressing erover en meng met de vingertoppen losjes door elkaar.

Parten avocado
Halveer de avocado’s en verwijder de pit en schil. Snijd elke helft in drie parten.

PRESENTATIE
Verdeel de venkelsalade over borden. Leg de parten avocado, de meloenbolletjes en de gebrande geitenkaas erop. Lepel sinaasappeldressing erover. Pluk het venkelgroen fijn en strooi over de salade. Pureer het meloenvruchtvlees in de blender tot het schuimig is. Schenk in kleine (wijn)glazen en serveer er apart bij.

 

RECEPT: ROMIGE AVOCADO MET TIJGERGARNALEN EN CITRUSVINAIGRETTE

Voor vier personen
Voorbereiding: tot 30 minuten
Eindbereiding: 15 minuten

  • 2 eetrijpe avocado’s (Hass)
  • 12 tijgergarnalen (diepvries, ongepeld)
  • 1 limoen
  • 1 sinaasappel
  • 1 rode grapefruit
  • 1 tl gladde Dijon mosterd
  • 175 ml fruitige olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 zoete aardappel
  • 75 g veldsla, gewassen
  • frituur met plantaardige olie

VOORBEREIDING
Avocado
Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schillen. Snijd elke avocadohelft in vijf parten en leg deze tussen twee vellen plastic folie
of in een plastic zakje. Plet de avocado met de platte kant van een zwaar mes of met een de onderkant van een pan tot een gelijkmatige rechthoek van circa 2-3 millimeter dik. Ga zo verder met de andere drie stukken. Bewaar in de diepvries.

Tijgergarnalen
Ontdooi de garnalen onder koud stromend water. Pel de garnalen, snijd ze overlangs doormidden en verwijder het darmkanaal. Bewaar ze in de koelkast. Door de
tijgergarnalen overlangs te halveren krullen ze tijdens het bakken mooi op.

Citrusvinaigrette
Rasp de schoongeboende schil van de limoen, van een halve sinaasappel en van een derde rode grapefruit. Pers het sap uit de citrusvruchten, meng door elkaar en meet 75 milliliter af. Roer mosterd en zeezout door het sap. Klop met een garde de olijfolie druppelsgewijs door het citrusmengsel tot de vinaigrette gaat binden. Voeg de honing en citrusrasp toe en breng op smaak met peper uit de molen.

Zoete aardappelchips

Verwarm de frituur voor op 150 ºC.
Was de zoete aardappel. Schaaf op een rauwkostschaaf in papierdunne plakken. Frituur de plakken tot ze krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze licht met zeezout. Bewaar de aardappelchips tussen keukenpapier in een afgesloten bakje.

EINDBEREIDING & PRESENTATIE

  • Snijd de randen van de bevroren plakken avocado recht af. Haal de folie van de avocado en leg op elk bord een bevroren plak. De avocado is binnen 5 minuten ontdooid. Bestrooi de avocado met zeezout en peper uit de molen.
  • Dep de garnalen goed droog en kruid ze met zeezout. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een antiaanbakpan en bak de garnalen ongeveer 2 minuten tot ze niet meer glazig zijn. Haal ze direct uit de pan, zodat ze niet doorgaren.
  • Maak de veldsla licht aan met de citrusvinaigrette en verdeel over de avocado. Leg de garnalen op de veldsla. Presenteer met zoete aardappelchips. Sprenkel de vinaigrette rondom.

Lees ook:Vivavalentijnsmenu voorgerecht: avocado-meloensalade
Lees ook:Impress your friends
Lees ook:Recept Rauwe zalm met gebakken aardbeien en venkel
Lees ook:Mick Jagger eet viagra-fruit
Lees ook:Recept Ragu met varkensvlees en venkel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>