Recept – De perfecte rosbief uit de oven

Hoe maak je nu zelf die perfecte rosbief uit de oven? Heerlijk mals, rosé van binnen, maar met een mooie bruine korst? Je kunt gaan zitten rekenen met gewicht en minuten in de oven + zoveel extra in de oven. Maar het kan veel eenvoudiger. Edith gebruikt een kernthermometer en legt je uit hoe je ‘m moet gebruiken.

rosbief, bron: Wikipedia

Soms vermoed ik dat kookboekenschrijvers met elkaar onder één hoedje spelen. In hun recepten zeggen hoe eenvoudig iets is, maar het daarna nodeloos gecompliceerd maken. Een recept met uitleg om een groot stuk vlees uit de oven te bereiden gaat vaak gepaard met een rekensom. Neem het gewicht van je vlees, verdubbel dat en deel het door drie. Vermenigvuldig het weer met 3/2 en neem voor iedere 100 gram 8 minuten in een oven van 200 graden. Tel er vervolgens ook nog eens 20 minuten bij op en dan heb je de tijd die het duurt eer het vlees klaar is.

Reuze onhandig, natuurlijk, en niet alleen voor degenen die niet zo handig zijn met de rekenmachine. Het kan gelukkig ook veel gemakkelijker. Koop een kernthermomete, kost hooguit 2 tientjes. Neem er eentje met een draadje, dan kan je heel makkelijk van buiten de oven de temperatuur aflezen. Ook geeft deze een piepje als de gewenste temperatuur bereikt is.

Hoe gebruik je een kernthermometer?
Steek de punt ongeveer in het midden van het vlees en stel deze in op de gewenste kerntemperatuur. Schuif het vlees nu in de oven en het alarmpje gaat af wanneer het vlees klaar is. Hoe hoger je oven, hoe sneller gaar. Maar hoe lager je oven, hoe lekkerder je vlees. Al kan het nooit echt verpesten, omdat je ‘m niet te laat uit de oven haalt.
Hier vind je nog meer tips voor het gebruik van de kerntemperatuurmeter.

 

Perfect gebraden rosbief uit de oven
Voor 4 personen

600 tot 800 gram rosbief
peper en zout
40 gr boter

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en dep het goed droog. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Wrijf het vlees in met peper en zout en braad de rosbief rondom aan in de boter tot ze mooi bruin ziet.
Gaar het vlees in een oven tot kern 48 graden is. Laat het vlees buiten de oven rusten onder aluminiumfolie tot de kern 55 graden is (rosé).
Dit zal een minuut of 20 maximaal duren.

Op lage temperatuur bereide rosbief uit de oven
Je ziet het iedere kok doen: vlees garen op lage temperatuur. Dat heeft als voordeel dat de warmte langzamer het vlees binnendringt en het vlees ‘mooier’ gaart. Het enige waar je op moet letten is dat de oven heter moet zijn dan de gewenste kerntemperatuur. Bij rosbief kan je dan experimenteren met temperaturen boven de 55 graden. Begin eens met een oven op 100 graden en stel je kernthermometer in op 50 graden. Doordat er minder hitte het vlees binnendringt, zal het ook niet zo snel doorgaren tijdens het rusten onder het aluminiumfolie.

Echt, zo simpel is het!

—-

Lees ook:Kerntemperatuurmeter [de testkeuken]
Lees ook:Gebraad
Lees ook:Hoe gaar is klaar?
Lees ook:Recept voor kalkoen met Kerst
Lees ook:Recept Perfect gebakken aardappels uit de oven

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept – De perfecte rosbief uit de oven

 1. Wouter

  Op zich een duidelijker verhaal, maar ja, hoe lang van te voren begin ik nu met het vlees in de oven te leggen als ik 1500gr rosbief wil garen. Laat ik er vanuit gaan dat de oven op 160 graden staat. Duurt dat dan een uur of 2 uur?

    /   Reply  / 
 2. Jeroen

  Dit hangt uiteraard uit van de dikte van het vlees. Maar wanneer het vlees zo’n 10 cm dik is, schat ik het volgende in:ongeveer 40 minuten (mits het vlees op kamertemperatuur is). Gebruik vervolgens de kernthermometer en je weet precies wanneer het o de juiste temperatuur is. Let op: des te hoger de temperatuur van de oven, des te langer gaart het vlees na (en stijgt dus de kerntemperatuur). Je zult het vlees dus VOOR het bereiken van de door jou gewenste kerntemperatuur uit de oven moeten halen.

  http://www.sousvidesupreme.nl/receptenenkooktijden_tabel.asp

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>