Stoofschotel van hert

herfstvrouwtje

Het seizoen is aangebroken om wat loslopend wild klaar te maken. Ik duik mijn kookschriften in en besluit mijn eigen recept voor een stoofschotel van hert weer eens te bereiden. Ik kan nu al genieten van de geur van het stoofvlees die zich straks door mijn huis zal verspreiden.

Wat heb je hiervoor nodig?

4 sjalotjes

2 tenen knoflook

2 gekookte bieten (in stukken)

1 stengel bleekselderij

750 gram hertenstoofvlees (in blokjes)

100 gram bloem

1 zak cranberry’s

50 gram suiker

125 ml wildfond

125 ml wijn (merlot)

5 kruidnagels

2 gedroogde laurierbladeren

4 peperkorrels

1 kaneelstokje

3 takjes verse tijm

1 takje verse rozemarijn

50 gram boter

peper en zout

 

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.

Snijd sjalotjes, knoflook, selderij en gekookte bieten heel fijn. De toevoeging van bieten maakt het gerecht aards van smaak, maar zorgt er ook voor dat het vlees malser wordt. Snijd ook het hertenvlees in blokjes en wentel het vlees door de bloem.

Kook de cranberry’s in een klein laagje water tot ze zacht zijn en voeg naar smaak wat suiker toe. Ik adviseer niet teveel suiker toe te voegen, maar de cranberry’s een zoetzure smaak mee te geven.

Bak het hertenvlees in een braadpan in een paar minuten rondom goed donkerbruin. Dit zorgt ervoor dat je stoof uiteindelijk een mooie diepe donkere kleur heeft en goed van smaak is. Haal het vlees uit de pan en bak de uien in dezelfde pan. Doe daarna het hertenvlees weer in de pan bij de uien en voeg zoveel wijn en wildfond toe dat het vlees voor twee derde onder staat. Voeg daarna de overige ingrediënten toe. Als je het vervelend vindt om tijdens het eten peperkorrels, kruiden en kruidnagels uit je bord te moeten vissen, kun je deze ook in een klein doekje bundelen en mee laten stoven. Schep er ook een paar eetlepels cranberrymengsel bij. Laat alles nog even op het vuur pruttelen en haal na ongeveer 15 minuten van het vuur.

Zet de braadpan zonder deksel, maar met aluminiumfolie eroverheen, in de oven en laat het mengsel 3 uur stoven. Roer het af en toe goed door. Volgens de klassieke bereiding zou je hierna het hertenvlees uit de pan moeten halen en warm houden en de rest van het mengsel moeten zeven. Ik vind het eigenlijk wel leuk als je ziet welke ingrediënten er in de stoofschotel zitten en zeef de stoofschotel dus niet. Wel heb ik voor een de presentatie op tafel de stoofschotel in een mooie ovale schaal gedaan en gegarneerd met een vers takje tijm.

Lees ook:Recept stoofschotel met bier en wintergroenten
Lees ook:Recept paddenstoel-truffelragout
Lees ook:Recept Entrecote met saus van gorgonzola en roze peperkorrels
Lees ook:Recept Pittige rodebietensoep
Lees ook:recept Librije’s Atelier: Fazant, zuurkool, spek en cantharellen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Stoofschotel van hert

  1. NAC eye drops

    Verwarm de oven voor op 140 °C. Smelt de boter en bak de zilveruitjes, shii-take en de reepoulet hierin lekker aan. Breng het vlees op smaak met peper en zout. Voeg de bloem, specerijen en blokjes kruidkoek toe. Giet de fond en de rode wijn erover en breng het geheel aan de kook.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>