Recept – Waldorfsalade op z’n Nivens

Groenten, alleen kinderen lijken ze niet te lusten. Buiten hen zijn we er toch allemaal van overtuigd dat we meer groenten moeten eten? Gelukkig de grote chefs wel, die nemen het voortouw en laten zien hoe veelzijdig groenten zijn en dat dat stukje vlees of vis helemaal de hoofdrol niet hoeft te spelen op je bord. Niven Kunz is ook zo’n chef. Gevestigd in het westland hoeft hij maar naar buiten te kijken om inspiratie op te doen voor zijn groentengerechten. En dat laat hij zien in zijn eerste kookboekje Niven Basics Groenten (lees hier meer daarover). Van wortel tot biet en van tomaat tot pastinaak, je kunt er meer mee dan je denkt.

Dit recept komt uit zijn kookboek en levert het bewijs, nietwaar? Het is Niven zijn interpretatie van die ouroude en soms wat saaie waldorfsalade. Ideaal als je na het maken van snert niet weet wat je met de rest van de knolselderij aan moet (en leuk om dit als amuse voor de snert te serveren!). 
 

WALDORFSALADE OP EEN STOKJE

Ingrediënten:
* halve knolselderij
* 1 appel (Granny Smith)
* 5 dl biologische appelsap
* 5 gr agar agar
* zwarte peper
* walnoten

Bereidingswijze:
Maak de knolselderij schoon (snijd de grove buitenkant weg) en snijd deze in dunne plakken. Steek hier met een stekertje heel kleine rondjes uit (1 centimeter).
Schil de appel, verwijder het klokhuis en maak ook hier heel dunne kleine rondjes van.
Leg de rondjes appel en knolselderij om en om op elkaar en steek er een prikker door.
Verwarm de appelsap met de agar agar en wat zwarte peper en breng even aan de kook. Haal van de kook, maar laat niet afkoelen.
Haal de torentjes door de warme appelsap en zet even weg. De gelei die zich nu om het torentje vormt moet even afkoelen. Haal vervolgens het torentje nog twee keer door de gelei en laat opstijven in de koelkast.
Maal de walnoten fijn en doop voor het serveren de waldorftorentjes erdoor.

Uit het boek: Niven Basics Groenten van Niven Kunz [uitgeverij: Niven Kunz (bestellen via [email protected]), isbn: 9789081665032]   – lees hier mijn recensie

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of gebruik het zoekvenstertje rechtsboven op deze site.

 

Lees ook:Recept Romige knolselderijsoep
Lees ook:Niven Basics Groenten
Lees ook:Koken met grapefruit: Florida pizza à la Niven
Lees ook:Niven Basics Vis
Lees ook:Koken met Sterren, kerstrecept 6: Rivierbaars, chlorofyl van venkel en een jus van sjalot en buikspek

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept – Waldorfsalade op z’n Nivens

  1. Pingback: Niven Basics Groenten | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>