Recept Tajine met zoete aardappel en kikkererwten

Ik wil nog even terugkomen op mijn opmerking van gister dat ik het echt lastig vind om goede winterse vegetarische recepten te verzinnen. Het kookboek Hoge hakken, lekker vega, dat nu naast me ligt, laat zien dat ik niet de enige ben. Het alweer 4e boek in de serie Hoge hakken staat namelijk vol met zomerse vegetarische recepten. Voor op de barbecue, lekker om te snacken, machtige en lekkere soepen, het ziet er allemaal even lekker uit, maar gezien de ingredienten bijna niet geschikt om in de winter te eten. Tenminste, als je graag met de seizoenen mee eet zoals ik.

De tip van Petra de Hamer, samen met Tal Maes de schrijfster van het kookboek, om in de winter je vooral te storten op Oosterse gerechten, is er zeker een om op te volgen. Maar voor het recept Pompoentjes met Indiase curry uit het Hoge hakken, lekker vega, koos ik niet. Wel wil ik je als voorproefje laten kennismaken met deze Tajine met zoete aardappels en kikkererwten. Want bonen zijn een prima bron voor eiwitten en een must voor iedereen die wat vaker vegetarisch wilt koken. En het leuke van een vegetarisch stoofgerecht is, is dat ze veel sneller klaar is dan een gerecht met vlees.  

TAJINE MET ZOETE AARDAPPEL EN KIKKERERWTEN
Voor 4 personen

Ingredienten:
* 1 ui
* 2 tenen knoflook
* 500 gr zoete aardappel
* 400 gr knolselderij
* 1 rode paprika
* 1 courgette
* 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
* 1 blik kikkererwten (400 gram)
* 1 kaneelstokje
* 2 el olijfolie
* 2 tl gemalen komijnzaad (djinten)
* ca 200 ml groentenbouillon
* 50 gr rozijnen
* handvol verse korianderblaadjes
* peper en zout

Bereidingswijze:
Schil de zoete aardappel en knolselderij en snij deze en de paprika in blokjes/reepjes.
Snipper de ui en fruit deze met de knoflook in olie in de pan aan.
Bak ook de zoete aardappel, knolselderij en paprika ca 2 min. mee.
Voeg de tomatenblokjes, uitgelekte kikkererwten, kaneel en komijn toe en roer alles goed om.
Doe de bouillon erbij en laat ca 20 minuten stoven op laag vuur.
Snijd de courgette in repen en doe deze met de rozijnen in het gerecht. Laat nog eens 15 min. stoven tot alle groenten gaar zijn.
Breng op smaak met peper en zout.
Hak de koriander fijn en garneer hiermee de tajine.

Serveer met couscous en harissa (soort Marokkaanse sambal).

Uit: Hoge hakken, lekker vega – Petra de Hamer & Tal Maes – Mo’media – isbn 9789057674082

Lees ook:Hoge hakken, lekker vega
Lees ook:Recept Spaanse Sint-Jakobsschelpen met zoete paprikapoeder
Lees ook:Op hoge hakken genieten van radijsjes met kruidenzout
Lees ook:Recept Kikkererwten met komijn en boter
Lees ook:Recept Soepje twee in één

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Recept Tajine met zoete aardappel en kikkererwten

 1. Marlies

  klinkt goed!

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Hoge hakken, lekker vega | Koken

 3. petradehamer

  Is inderdaad waar, we hebben wel wat wintersalades nog erin (die met kikkererwten en komkommer mag ook nog wel, met sjoemel-komkommers). Maar we hebben expres geen stamppotten opgeschreven in het boek, omdat iedereen die wel kent (vinden wi). En een vega erwtensoep die aten wij thuis altijd, maar vonden we ook niet echt kookboekmateriaal. Maar deze tajine is idd heerlijk (recept van Tal dus ik mag t zeggen)

    /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn

  Maar hee, hier zit toch ook een sjoemel-paprika aan? ;-) Maar het lijkt mij ook een heerlijk gerecht en daarom heb ik hiervoor gekozen. Ik ga ‘m zeker snel eens maken! En overigens nog helemaal veganistisch ook, realiseerde ik me later!

    /   Reply  / 
 5. Ginie Renon

  Lisette Kreischer heeft Ecofabulous, koken in alle seizoenen geschreven. Vegetarisch en veganistisch, heel inventief, inspirerend en vooral smaakvol met allerlei tips voor alternatieven voor melkproducten! Ik wil er wel iedere dag uit koken! In het recept Tajine met zoete aardappel en kikkererwten zie ik niet waar en hoe de tajine wordt toegepast. Ik heb hier nog niet zo veel ervaring mee maar het lijkt me heerlijk!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>