Recept Venkeltaart met blauwschimmelkaas – Boerenjongens kookboek

Als je in Google ‘venkel’ intypt kom je als eerste uit bij deze pagina vol wetenswaardigheden over de naar anijs smakende knol. De Latijnse naam voor venkel, Foeniculum, is afgeleid van het woord voor hooi, omdat de venkel wat hooiachtig geurt. Maar al voor de Romeinen was de knol bekend. De Oude Grieken gebruikten deze plant om te vermageren. Vandaag de dag wordt de groente als goed voor de spijsvertering gezien.

Hoe dan ook, het is vooral een lekkere groente. En hoewel ik venkel zelf nog nooit in een hartige taart heb gestopt, ga ik dit recept voor Venkeltaart met blauwschimmelkaas uit het Boerenjongens kookboek zeker eens uitproberen.

VENKELTAART MET BLAUWSCHIMMELKAAS
In het kookboek Boerenjongens wordt de blauwe schimmelkaas van Bastiaansen aangeraden, maar daar kan je ook gorgonzola of een andere blauwschimmelkaas voor gebruiken

Ingrediënten:
* 3 venkelknollen
* 2 dl room
* 2 dl kwark
* 3 eieren
* 10 velletjes bladerdeeg
* 1 el venkelzaadjes
* 200 gr (Bastiaansen) blauwschimmelkaas

Bereidingswijze:
Snijd de venkelknollen doormidden, en snijdt iedere helft in drie parten.
Breng een pan met ruim water aan de kook, en kook hierin (als het water kookt) de parten venkel ca 5 minuten. Giet af een in zeef.
Meng intussen de room, de kwark en de eieren.
Vet een vlaaivorm of een taartvorm in met olie of boter en bekleedt deze met de bladerdeeg. Prik er gaatjes in met een vork.
Bestrooi de bodem met de venkelzaadjes en druk ze zachtjes aan.
Dek het deeg af met aluminiumfolie en leg hierin een bodem (bak)bonen. Bak de bodem ca 15 min in een oven van 200 graden. Dit heet blind bakken. Verwijder de bonen en het folie (is heet!).
Leg de venkelparten met de stelen naar het midden rondom op het deeg. Giet het kwarkmengsel erover en verkruimel de blauwe kaas over de quiche.
Bak de venkeltaart in een voorverwarmde oven van 180 graden af in ca 45 minuten.

Lekker met een frisse salade.

Boerenjongens Kookboek – Eke Mariën & Lenno Munnikes – Karakter Uitgevers – isbn 9789061129271 – Koop dit boek bij BOL.com

———————————————————————————————————-

Lees ook:Recept Andijvietaart met blauwschimmelkaas
Lees ook:Recept Omgekeerde mini-uientaartjes
Lees ook:Recept Sperziebonentaart
Lees ook:Boerenjongens Kookboek – Eke Marien Lenno Munnikes
Lees ook:Recept Cheesecake met sinaasappel

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Venkeltaart met blauwschimmelkaas – Boerenjongens kookboek

  1. Pingback: Boerenjongens Kookboek - Eke Marien Lenno Munnikes | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>