Nederlandse foodbloggers erg creatief met pompoen!

Begin november deed ik een poging het foodlogevent een flinke boost te geven. Ik schreef alle mij bekende Nederlandstalige foodbloggers aan en wees hun op dit event. De bedoeling was dat we allemaal miminaal 1 bericht zouden wijden aan hetzelfde thema. Om het mensen niet al te moeilijk te maken, koos ik voor pompoen. En de opkomst was groot, zelfs tot gistermiddag druppelden er nog emailtjes mijn mailbox binnen met verwijzingen naar geplaatste berichten. 

Pompoen, een uitdaging?
Niet iedereen was enthousiast over het thema. Ik kreeg een email terug dat het thema te weinig uitdagend zou zijn en dat ik alleen maar recepten voor pompoensoepjes zou krijgen. Nou, niets is minder waar. Natuurlijk werd de soep wel gemaakt, door culimama, Marnix, Tanja en mijzelf. Maar allemaal maakten we ‘m anders. Tanja bracht de soep op smaak met laurier en tijm, Culimama gaf er een oosterse draai aan, Marnix bracht hem op smaak met gruyère en spek, en mijn pompoensoepje had een Marokkaanse twist.

Creatief met pompoen
Maar met pompoen kan je veel meer. Robin maakte Chinese noodles met rundvlees en pompoen, Arden verwerkte pompoen in een kipcurry met tomaten en spinazie, culimama stoofde pompoen met lamsvlees in een Marokkaanse tajine en Klary ging op de Mexicaanse tour en maakte een chili met pompoenpitpasta en bakte daarbij pompoenbroodjes. Ook Majoh gaf haar recept voor pompoenbrood en ik zag mijn pompoenbrood mislukken doordat ik te oude gist gebruikte.
De oven werd ook ingeschakteld door Arrigoo, die een Italiaanse pompoentaart maakte. In De herberg bakte Mariëlle een Canadese pompoenpie en culinair journaliste Puck Kerkhoven verwerkte de pompoen in een gratin.

Eén pompoen, meerdere dagen lol
Van een hele pompoen kan je meerdere dagen genieten, dat lieten zowel Tanja, culimama als Gabriëlla zien. Culimama verwerkte de pompoen niet alleen in de soep en tajine maar ook in een herfstpannetje met spruitjes, pastinaak en kip. Gabriëlla verwerkte de pompoen in de risotto, en daarna in drie verschillende soorten gebak: Hongaarse opgerolde pannenkoeken, in gebak met maandzaad en in cupcakes met roomkaas. En Tanja zag naast haar soep kans om een panna cotta op basis van pompoen uit te proberen (en helaas mislukken), blogte over wat ze zoal doet met pompoenpitolie en maakte tot slot met pompoen gevulde ravioli.
En laat ik Juuth niet vergeten. Zij vulde een pompoen met kastanje en rundvlees, varieerde met kip, munt en rozijnen, maakte een vis-pompoensoep en maakte deze vegetarische pompoen op z’n Hollands.

Geen pompoen, wel een blogje
Er waren zelfs bloggers die helemaal niet van pompoen houden en toch meededen. Zo iemand is Chris, ondanks haar weerzin tegen pompoen en maakte met die-andere-groente-die-we-veels-te-weinig-gebruiken pastinaak een souffle. Marieke had een andere reden om geen recept te geven. Zij kookt alleen uit het kookboek ‘Kookboek voor Iedere Dag’ en daarin vond ze geen enkel recept met pompoen. Dus schreef ze een interessant stukje over de herkomst van pompoenen. Petra geeft ook zelden recepten (er staat er geloof ik maar 1 op haar blog), maar ze eet wel pompoen. En dus geeft ze terzijde toch zo ongeveer iets dat op een recept met pompoen lijkt.

Genoeg van pompoen?
Kan je het woord pompoen niet meer horen? Dat komt mooi uit, het foodlogevent van november is per vandaag afgerond. Arden heeft de eer om het foodlogevent voor december te organiseren. Zelf zal zij het thema, dat cranberries is, hier uitgebreid inleiden. Veel cranberrie-plezier in december!

Of heb je juist behoefte aan nog meer inspiratie met voor pompoenrecepten? Typ dan ‘pompoen’ in het zoekformulier rechtsboven op deze site in!

Lees ook:Recept Hartige taart met pompoen, spinazie en hummus
Lees ook:Foodbloggers koken met alcohol
Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel
Lees ook:Recept Taco’s met paddenstoelen
Lees ook:Recept uit Comptoir Libanais: pompoensoep (shorbat lakten)

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Nederlandse foodbloggers erg creatief met pompoen!

 1. Juuth

  Hi Edith, mooie samenvatting! Ik dacht dat je alle pompoenrecepten wou gaan verzamelen…? Ben erg benieuwd naar de rest! Groet,

  Juuth

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn

  oh, ben ik je nou toch vergeten? Wat stom, ik zet je ertussen!

    /   Reply  / 
 3. Juuth

  Thanks! Ik was dus zelf de rest… haha.

    /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn

  Op een of andere manier kreeg ik je links naar het eerste bericht over het FLE (foodlogevent) niet meer te zien, daarvoor had ik ze wel al eens opgemerkt. Nogmaals sorry!

    /   Reply  / 
 5. Gabriella

  Hallo Edit,

  Mooie samenvatting!! Er zit veel werk in, denk ik….

  Groetjes,
  Gabriella

    /   Reply  / 
 6. Pingback: Foodloggers in de ban van cranberries | Koken

 7. Mariëlla

  Niet ik bakte de Canadese pompoenpie, maar Ariane! Samen exploiteren wij Herberg De Ketel en de Kurk.

    /   Reply  / 
 8. Edith Dourleijn

  Maar jij was het toch wel die hier een berichtje over de pie achterliet, Mariëlla?

    /   Reply  / 
  1. Mariëlla

   Ja hoor, klopt!

     /   Reply  / 
 9. Pingback: Foodbloggers maken reis naar het culinaire onbekende | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>