Recept: gemarmerd ei

Weet je al hoe jij jouw eitje wilt met Pasen? Is een gekookt eitje jouw favoriet, maak 'm dan eens op deze manier. Dat ziet er spectaculair uit en het kost niet eens zoveel extra werk. Je kookt eerst het ei heel kort zodat de buitenkant van het eiwit al iets stevig is en een klein stootje kan hebben. Dan breek je de eierschaal voorzichtig en kook je het ei verder in water waaraan je een (natuurlijke) kleurstof hebt toegevoegd.

paasei

GEMARMERDE EIEREN

ingrediënten:
- eieren
- kokend water
- scheut azijn
- natuurlijke kleurstoffen, zoals spinazie of peterselie (groen), een klein stukje rode biet (rood), wortelsap (oranje), geelwortelpoeder (koenjit) of saffraan (geel) of uienschillen (zie foto)

en dit moet je doen:
Breng het water aan de kook en voeg dan de azijn toe.
Prik in de bolle kant van het ei een gaatje met een punaise of een scherp mes. Laat het ei ca. 5 minuten koken zodat het buitenste eiwit al iets stevig wordt.
Haal dan het ei voorzichtig uit het kokende water en voeg de kleurstoffen toe*.
Houd de eieren stevig vast (let op: ze zijn heet!) en sla met de bolle kant van een lepel barsten in de schaal. Of rol ze in een theedoek stevig over je werkbank.
Leg de eieren terug in het kokende en inmiddels verkleurde water en kook ze hard.
Laat de eieren in het water afkoelen.

* Als je uienschillen gebruikt als kleurstof, laat deze dan eerst een half uur trekken in kokend water, zodat ze hun kleurstoffen kunnen afgeven en kook dan in dit water de gekneusde eieren.

Niet alleen met Pasen is het leuk om je gekookte eieren op deze manier te presenteren, maar ook in een zomerse salade of in (ander) vegetarisch gerecht met hard gekookte eieren.

Deze week staat koken.blog.nl vanwege Pasen in het teken van eieren. Maandag begonnen we met gemarmerde eieren, op dinsdag kreeg je het recept voor Eieren en cocotte en woensdag leerde je van driesterrenkok Cees Helder hoe je de lekkerste omelet maakt. Donderdag liet Gordon Ramsay in zijn eigen keuken zien hoe je nu eigenlijk roereieren maakt. En vrijdag was het tijd om 'restaurantje' te spelen en een ei te pocheren.
Nuttig is misschien ook deze info: hier lees je waar je ei vandaan komt en met deze tip kan je testen hoe vers je eieren zijn.

Lees ook:Recept: ei en cocotte
Lees ook:Een ei hoort erbij
Lees ook:Recept marsepein
Lees ook:Is mijn ei nog vers?
Lees ook:Recept gepocheerd ei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>