10 by Brasserie Harkema

Brasserie Harkema is een moderne versie van de klassieke Parijse brasserie, waar een prachtige locatie, een mooi interieur en lekker en betaalbaar eten samenkomen. De brasserie opende op 10 oktober 2003 in de Nes in Amsterdam haar deuren en werd direct een succes. Het kookboek ‘10’ is uitgebracht ter ere van het tienjarig bestaan van Brasserie Harkema. Het toont klassieke Harkema-recepten van chef Rob Hofland en hij geef tips hoe je thuis voor grote groepen lekker en ambachtelijk kunt koken. Daar willen we graag meer van weten zo rond de feestdagen. Want de koken.blog-keukentafel is steevast het decor voor grote feestelijke maaltijden in december. En daar kunnen we altijd wel wat tips en inspiratie bij gebruiken.

Brasseriestijl
Het kookboek bevat een dertigtal recepten die laten zien waar Harkema voor staat. Eigentijdse versies van gerechten uit de klassieke brasseriekeuken; Ceasar salad, rillette, steak bearnaise, carpaccio en veel meer. De chef geeft bij veel gerechten adviezen over het opmaken van de borden en gebruik van apparatuur, we hebben tenslotte niet allemaal het voorrecht in een volledig ingerichte keuken te mogen werken. Maar met zijn tips worden ook jouw gerechten en borden professioneel.

Morgen geven we je een recept dat perfect past op iedere kersttafel: in ganzenvet gekonfijte eendenbout op hete bliksem met rode uienjus

 

Horecarecepten
De uitgave bevat horecarecepten, oftewel bereidingswijzen in grote hoeveelheden zoals ze die bij de Amsterdamse brasserie maken. Bijvoorbeeld voor 125 porties garnalenkroketten (met maar liefst 4 kilo Hollandse garnalen en 8 bollen knoflook!). Maar daarnaast staat gelukkig ook vaak het thuisrecept, in dit geval voor 5 porties kroketten. Dat scheelt weer wat omrekenstress. Het idee om echt de recepten uit de Harkema-keuken te gebruiken spreekt enorm aan voor wie wel eens kookt voor grote groepen. En dat zijn ze bij Harkema wel gewend, want de grote, open restaurantruimte telt maar liefst 334 zitplaatsen!

Mooi?
10 is een fraai vormgegeven kookboek. Met simpele, maar cleane fotografie. Wij houden sowieso wel van grote platen, en die vind je in 10 genoeg. Foto’s op A4-formaat. Fijn. De bindwijze van de uitgave is bijzonder. Ik hoorde iemand zeggen, ‘het mist een kaft’. Maar nee, dit is de koptische bindwijze. Je ziet als het ware de binding langs de rug lopen. De uitgever koos hiervoor om de ‘ruige’ ambachtelijke keuken van Harkema weer te geven, en het is tevens een verwijzing naar de regenboogmuur in het restaurant. Mooi!

Redactioneel
Hebben we dan niets dan lof over 10? Helaas. We missen namelijk echt een inhoudsopgave, ingrediëntenlijst en receptenwijzer. Het is erg lastig om iets op te zoeken of terug te zoeken zonder verwijzingen, het boek heeft zelfs geen paginanummering. Daarnaast vinden we dat de uitgever er toch wel erg van uit gaat dat de lezer en flinke dosis ervaring heeft. Bij veel gerechten staat geen info over portionering en dat maakt het lastig om te rekenen naar jouw iegen boodschappenbriefje. Bijvoorbeeld de receptuur voor tartaar van tomaat en appel met guacamole, buffelfeta en tomatentapenade. In de guacamole gaan 6 avocado’s, voor hoeveel personen is dat? En hoveel buffelfeta moet ik dan kopen? Bij de tomatentapenade staat slechts heel summier: Sud ‘n Sol tomaat, basilicum, knoflook, pijnboompitten, taragona olijfolie. Alles mixen met een keukenmachine. Tja, da’s wel heel vrijblijvend.

Ook een exemplaar ontvangen?
Mag jij binnenkort ook koken voor een groot gezelschap? Bijvoorbeeld met de feestdagen of oud & nieuw? Dan heb je hiermee twee handen vol inspiratie in huis. Morgen geven we maar liefst 5 (!) exemplaren weg!          

 

Binnenkijken bij Harkema
AT5 ging op bezoek bij Brasserie Harkema in het kader van het jubileum en sprak met de chef, oa over het kookboek.

 

Het Brasserie Harkema kookboek 10 is verkrijgbaar bij Bol.com. In Amsterdam is het kookboek verkrijgbaar bij Duikelman, Polare, Athaneum, Meeuwig, Kaaskamer, De Sperwer, De Kookboekhandel en Metropolitan Deli. In Diemen bij Hanos, in Assendelft bij De Keuken In en bij K’ook in Wormerveer.

 - meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken 

 

Lees ook:Woensdag-winactie: 10 by Brasserie Harkema
Lees ook:Gordon Ramsay opent restaurant in Amsterdam, of toch niet?
Lees ook:Kookboek: De kunst van het koken
Lees ook:Recepten voor het goede leven
Lees ook:Basisrecept witte asperges

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>