Nog meer koken zonder pakjes en zakjes

Zeven kookboeken verder is ze al. Neerlands productiefste kookboekenschrijfster en foodblogger van het eerste uur Karin Luiten. Het succes op haar Zonder pakjes en zakjes (hier onze recensie) was zo groot dat ze er iedere week een rubriek in Trouw mee kan vullen en er nu een opvolger is. Zonder pakjes en zakjes 2 heet het eenvoudig.

Bij de boekpresentatie werden we uitgenodigd twee hapjes van de rondgaande schalen te nemen. Of we het verschil proefden? Duidelijk!


De schalen bevatten namelijk hapjes die waren gemaakt met pakjes, zakjes, potjes, blikjes en andere nagenoeg kant-en-klaar spul, en Karins eigen verse tegenhanger ervan. Reken maar dat het verschil te proeven was.

Waarom zijn pakjes en zakjes slecht?
Laten we voorop stellen dat Karin niet volledig anti is. In haar voorwoord zegt ze vooral pro-koken te zijn. Voor een aantal ingrediënten of gerechten kan de fabriek prima het werk voor je doen. Denk aan tomaat inblikken, bouillon tot blokjes verwerken en het (half) drogen van tomaten bijvoorbeeld. Eens, wij kunnen ook niet zonder! Al is het wel fantastisch om eens te doen. Nouja, niet dat inblikken van tomaten, dan. Wel het trekken van bouillon en zelf drogen van tomaten.
Maar verder heb je de fabrikanten niet nodig. Tenminste, je hebt hun toevoegingen aan de gerechten niet nodig. Wat moet je met verdikkingsmiddelen, aroma’s, smaakversterkers, stabilisators, voedingszuren en andere ‘ingrediënten’ die je zelf niet in je eten zou stoppen.
Waarom laat je het dan een ander doen?

Waarom dit kookboek?
Met Zonder pakjes en zakjes 2 wil Karin Luiten je laten zien hoe makkelijk je zonder deze rommel kunt. En hoeveel lekkerder je eet als je de gerechten helemaal zelf maakt. Zeg nou zelf, als je een kip-ovengerecht maakt en je moet kip, groenten en room bijvoorbeeld nog los kopen, dan kan je net zo goed ook even langs het kruidenschap.

Hoe dan?
In deel 2 verklapt Karin Luiten je de recepten voor lente-ui soep, bijvoorbeeld. Hiervoor heb je naast de verse ingrediënten (ui en aardappel) wat groentebouillon, room, melk en een laurierblaadje nodig. Of hoe maak je zelf een carnaval-dipsaus? Ik denk dat Karin zelf ook niet van het bestaan hiervan wist, voordat ze dit kookboek maakte. Het blijkt een mengsel van mayonaise, stemgember, knoflook, kerrie, kurkuma (voor de mooie gele kleur) en wat cayennepeper en citroensap voor de pit.
Er blijkt zelfs een zakje voor appelmoes te bestaan. Want waarom zou Karin anders het recept noemen?

Oproep
Doe het zelf ook eens! Neem je favoriete gerecht waarvoor je gebruik maakt van een pakje of zakje. En maak dat nu eens helemaal zelf. Met behulp van een van de kookboeken van Karin, of zoek het gerecht op het internet op. Het zal iets anders smaken dan je gewend bent, wellicht. Vooral wat minder zoet en zout, maar geef toe, is het niet veel lekkerder?

Heb jij zo’n experiment gedaan? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Vertel je ze ons hieronder?

.

boek: Zonder pakjes en zakjes 2 van Karin Luiten [uitgeverij Nieuw Amsterdam, isbn ] – meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

—————————————————————————————————–

Lees ook:Kookboek Zonder pakjes en zakjes
Lees ook:Recept – Zonder pakjes en zakjes
Lees ook:Antipakjesavond-matinee 2012
Lees ook:Nationale antipakjesavond
Lees ook:Recept Tiramisu

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>