Kookboek Weekendlunch

Weekendlunch

Ik vind het meestal toch wel vreemd, als in Engelse kookboeken die naar het Nederlands vertaald worden de Sunday Roast wordt genoemd. Op zondagmiddag komt iedereen in Engeland samen om te eten en te genieten van elkaars gezelschap. Hoewel ik betwijfel of dit echt (nog steeds) zo massaal gevierd wordt, ben ik altijd om een andere reden verbaasd. Waarom zou je als Nederlandse uitgeverij dat hoofdstuk niet een heel andere lading geven? Feesteten bijvoorbeeld, want daar komen de gerechten met grote stukken gebraad toch meestal op neer. Ideaal als er meerdere mensen aan je tafel aanschuiven.

Maar, hoor ik de tegenargumenten al, dan haal je de ziel van de kookboekenschrijver uit het boek. Die kent het als Sunday Roast, en dat moet dan zo blijven. Daar zit ook wel weer wat in. Eigenlijk vind ik het gewoon jammer dat we zelf niet zo’n fijne traditie hebben. Op zondag lekker lang uitslapen, uitgebreid ontbijten en dan in één ruk doorschuiven aan de het middag- annex avondmaal. Het lijkt me wel wat.

Maar er is een alternatief.
 

Janneke Philippi noemt het de Weekendlunch. In haar gelijknamige kookboek geeft ze 103 recepten voor ‘het ultieme weekendgevoel’. Lekkere gerechten om je vrije dagen te vieren. Op zaterdag doe je de inkopen en de eerste voorbereidingen en op zondag is het genieten blazen.

De recepten
Het leuke aan Weekendlunch is de brede variëteit aan recepten. Veel Franse klassiekers, maar ook uit haar eigen omgeving (Zuid-Limburg) put Janneke voor inspiratie. Denk aan de konijn met Trappist en friet. Maar ook nieuwe technieken (pasta als risotto bereiden, roken), ingrediënten (farro, bulgur) en inspiratie uit de rest van de wereld komt voorbij.

Was het iedere dag maar weekend! Gelukkig kan je deze recepten ook op andere dagen maken, en veel gerechten zijn ook uit uitstek geschikt op deze warme zomerdagen.

.

boek: Weekendlunch van Janneke Philippi [uitgeverij Karakter; isbn 9789045200781] – meer lekkere boeken vind je in de rubriek kookboeken

Lees ook:Kookboek Appeltaart
Lees ook:Haal meer uit je kast
Lees ook:En wie gaat er met I Love Groente aan de haal?
Lees ook:Winactie: kookboek Brunch!
Lees ook:Een kookboek vol stamppot

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kookboek Weekendlunch

  1. Herna

    De Sunday Roast is meer een traditie dan een feest maaltijd. Zelfs hier in Spanje wordt in Britse pubs op zondag de Sunday Roast geserveerd.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Ik snap dat het in Engeland zo is, Herna, maar in NL kennen we de Sunday Roast niet. Dus dat komt dan in een (vertaald) kookboek een beetje maf over. Maar da’s mijn bescheiden mening hoor! ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>