Het kookboek van 2012 – Edith heeft vrienden met smaak ontdekt

Lang hoefde ik niet over mijn favoriete kookboek van 2012 na te denken. Al twijfelde ik wel nog even of ik niet hier nogmaals en onbeschaamd mijn eigen kookboek, dat in april verscheen,  zou promoten. Maar ik koos toch voor een ander kookboek.

Degenen die het kookboekennieuws een beetje bijhouden èn zich nog mijn favoriete kookboek van 2011 herinneren, die zullen wel weten voor welk kookboek ik gekozen heb. En anders verklapt het plaatje hiernaast het wel.

Het is natuurlijk Smaakvrienden Fruit van Angélique Schmeinck. 
   


Smaakvrienden Fruit is de opvolger van Smaakvrienden Groente, dat eerder dit jaar volledig uitverkocht raakte. Samen verschenen ze vorige week (Groente in herdruk) en ik kon niet anders dan Smaakvrienden Fruit tot mijn favoriet van dit jaar kiezen. En voor 2013 erbij. ;-)

Wat zijn Smaakvrienden?
Je kent allemaal van die fijne combinaties van ingrediënten die elkaar tot iets hemelstrelends verhefffen. Dát zijn smaakvrienden. Tomaat en basilicum, courgette en aubergine, doperwertjes en worteltjes. Maar zo zijn er meer, en Angélique Schmeinck verrichtte waar monnikenwerk om die allemaal te verzamelen. En vulde en passant beide boeken aan met heel veel informatie over kooktechnieken en andere smaakmakers.

Oneindig kookboek
Smaakvrienden Fruit is eigenlijk een oneindig kookboek. Je kijkt met welk fruit je aan de slag wilt, en zoekt daar goede smaakvrienden bij. Voor eeuwen aan culinaire inspiratie. En om je op weg te helpen staan er ook nog recepten in!
Klinkt dit nog wat vaag? Wees gerust, in de komende week vertel ik je meer over dit prachtboek. Èn volgt er een winactie!

Dit is de eerste bijdrage, waarin de vier culinair redacteuren van koken.blog.nl terugblikken op hun favoriete kookboek dat zij in 2012 leerden kennen. 

.

boek: Smaakvrienden Fruit van Angélique Schmeinck [uitgeverij Karakter, isbn: 9789045201580] – Meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken

Lees ook:Nieuw: Nederlandse kook-tv-zender
Lees ook:Koken.blog-kookboeken top 4, nummer 1
Lees ook:Smaakvrienden
Lees ook:Impress your friends
Lees ook:bestrijdingsmiddelen op groente en fruit

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Het kookboek van 2012 – Edith heeft vrienden met smaak ontdekt

 1. Elsa

  Terecht een echte winnaar ook voor mij, ook al heb ik hem nog niet in huis

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Terugblik II – de koken.blog-kookboeken van 2012 | Koken

 3. Francis

  In tegenstelling tot wat in de recensie staat, bevat Smaakvrienden fruit wel recepten! Bij iedere fruitsoort is een prachtig uitgebreid recept gegeven, daarnaast staan er tal van basisrecepten in het boek!

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn Auteur

   Inderdaad Francis – leuk dat je hier trouwens reageert! -, in Smaakvrienden Fruit staan zeker meer recepten dan in Groente, maar de recepten vormen m.i. niet de focus van het boek. Ik ben vooral gevallen voor de ‘mindmaps’. Die zijn uniek! Maar ik zal het berichtje hierboven aanpassen.
   En daarbij, ik zal een andere keer, als ik het uitgebreider bestudeerd heb, meer vertellen over Smaakvrienden Fruit.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>