Niven Basics Vis

Een serie van vier moet het worden, vertelde Niven Kunz me, toen ik een dagje meeliep in zijn sterrenrestaurant Niven. Zijn eerste kookboek had als titel en thema Groenten. Dit najaar kan je Niven Basics Vis aan Sinterklaas of met Kerst vragen, in de toekomst volgen nog Vlees en Desserts. Een serie om te sparen dus.

Laat me uitleggen waarom.
 

Evenals in zijn kookboek Groenten gaat Niven ook nu kriskras door de lange lijst met lekkernijen uit de zee. Van kreeft tot zeeduivel, een logica is er niet in te ontdekken. Geeft nix, concludeerde ik bij Groenten al, iedere pagina wacht je dan een verrassing. De kreeft serveer je met gegrilde bosui en een basilicumcrème, of in een salade met lamsoor en toast. Van langloustines maak je lolly’s, zalm eet je met asperges en garnalen met pompoencake. Direct valt op dat de chef van Neerlands beste groenterestaurant van 2012 zijn titel terecht verdient. Groenten worden in geen enkel gerecht vergeten en vragen som om meer aandacht dan de vis, schaal- of schelpdieren.

Leerzaam
Aangezien Niven Kunz met hetzelfde team aan Niven Basics Vis heeft gewerkt, staan tussen de recepten ook uitstapjes naar de leveranciers en achtergrondinformatie over de ingrediënten beschreven. De vlotte pen van Felicia Alberding doet je geloven dat je naast Niven staat om de vis te keuren of uitleg van de vissers te krijgen. Leuke weetjes worden afgewisseld met nuttige informatie. Over het doden van een kreeft bijvoorbeeld. Of dat je scheermessen maar kort moet verhitten omdat ze anders taai worden.

En de recepten?
Het lijkt wel of Niven mijn recensie van Groenten gelezen heeft. Bij Groenten had ik het idee dat de recepten soms wat te snel opgeschreven waren, waardoor de wat minder ervaren koks er niet goed mee uit de voeten zouden kunnen. Nu zijn de ingrediëntenlijstjes volledig, en ook de aanwijzingen in de bereidingswijze lijken me uitgebreider.

Blijft de vraag: welk gerecht gaan we dit jaar met Kerst maken?

.

boek: Niven Basics Vis van Niven Kunz [ in eigen beheer uitgegeven, isbn: 9789081665056] – meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken

 

Lees ook:Niven Basics Groenten
Lees ook:Recept – Waldorfsalade op z’n Nivens
Lees ook:Pop-up restaurant Niven in Vlaamsch Broodhuys
Lees ook:Bill’s basics
Lees ook:Dé kookboeken voor dit najaar

1 Reacties // Reageer

One thought on “Niven Basics Vis

  1. Herna

    Klopt dat je scheermessen kort moet bakken. Ik kon ze zo de vuilnisbak in gooien. Erg taai!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>