Handboek Oven

Als een kookboek de titel handboek meekrijgt, verwacht je een dikke pil. Zo niet het  Handboek Oven van (koken met) Karin Luiten. Hoewel dit mij haar dikste kookboek lijkt, bedraagt het maar net iets meer dan 200 pagina’s en heeft het een handzaam formaat. Als het uiterlijk dan niet aan de verwachtingen voldoet, hoe staat het dan met de binnenkant?

Dat begint in elk geval al goed. Met een citaat van Robert Kranenborg.   
     

“Alleen luie koks werken veel met de oven!” Hoewel Robert Kranenborg iets anders bedoelt, onderschrijft Karin deze uitspraak van harte. Want haar motto is toch niet voor niets ‘kleine moeite, groot effect’ en dan is de oven je beste vriend. En daar ben ik het roerend mee eens. Ook ik gebruik graag de oven, en helemaal als er vrienden komen eten. Dan kan ik gezellig aan de borrel, terwijl de oven het werk doet. Dus bladerde ik snel verder en werd direct verrast door het eerste recept: tarte tatin met sjalotten. Door de uien zachtjes te laten garen, karamelliseren ze en worden ze heerlijk zoet. Een goed begin.

Kan je alles in een oven bereiden?
En eigenlijk volgen daarna alleen maarlekkere recepten. Mini-paprikataartjes met chorizo, mini-kaasfondue met vacherin mont-d’or (maar ook lekker met camenbert of andere ronde, zachte Franse kaasjes), geroosterde bloemkool, gevulde zoete aardappel, krieltjes gegaard in witte wijn waardoor ze als marsepein smaken (ga ik zeker eens proberen), lekkere quiches en hartige taarten, stoofgerechten, grote stukken vlees, visgerechten, pizza’s en hartige hapjes. Tja, wat kan je eigenlijk niet in de oven bereiden?
Ha, risotto! Volgens Karin kan het wel. Maar dat ben ik niet met haar eens. Hoewel ik niet van de continu-roeren-in-de-risotto-school ben, moet er wat mij betreft wel in geroerd worden. Uit de oven vind ik risotto echt minder lekker. Gelukkig mogen smaken verschillen!

Hartig en zoet
Na de uitgebreide opsomming van hartige gerechten, vergeet je bijna de belangrijkste reden dat een oven is uitgevonden: zoete gerechten, taarten, koekjes en ander gebak. De tweede helft van het Handboek Oven is volledig aan zoete gerechten gewijd. Chocoladetaarten, muffins (a dan niet uit een kopje), fruittaarten, talloze koekjes, en ja, zelfs macarons. Waarvan Karin de eerst is om toe te geven dat deze niet in de categorie ‘kleine moeite’ vallen. Wel in ‘groots effect’, en daarom mochten ze in dit handboek. Net als een recept om zelf bladerdeeg te maken.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele tips die de recepten begeleiden of de uitgebreide tips die een vast plekje tussen de recepten hebben verworven. Als de overdaad aan recepten nog niet voldoende waren om de titel Handboek met verve te kunnen dragen, dan zijn het de tips en trucs wel. Kortom, met recht een  Handboek Oven.

.

Boek: Handboek Oven van Karin Luiten [uitgeverij Nieuw Amsterdam, isbn: 9789046813041] – Meer culi-boeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Uit de oven
Lees ook:Kookboek Zonder pakjes en zakjes
Lees ook:En de winnaar is …
Lees ook:ELLE eten gebundeld in 4 kookboekjes
Lees ook:Zoete en hartige heerlijkheden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>