Smart Cooking compleet

En laten we er deze week dan maar een weekje vol chefsboeken van maken. Want op de stapel lag ook nog Smart Cooking compleet van Julius Jaspers. Je weet wel, van het tv-programma topchef. Hij timmert al jaren aan de weg met zijn Smart Cooking-methode en nu is er dus het overzichtswerk met nieuwe en herziene recepten.

Wat is Smart Cooking?
 

 

Je kunt het misschien al verzinnen. Slim koken. En wel zo dat je “je vrienden kunt entertainen en niet de hele avond in de keuken staat”. Maar ook gewoon handig als je het avondeten voor je gezin maakt, natuurlijk. Laten we eens gaan bladeren.

Eerst krijgen we de snacks. He leuk, chips van courgette. Ook veel Aziatisch getinte recepten, zoals tempura en gebruik van Aziatische smaakmakers. Dan volgen de salades. Dat wordt wat deze zomer. Koude en warme voorgerechten. Vis, vega en vlees krijgen ook elk een eigen hoofdstuk. En dan nog een hoofdstuk groente, soms voor bijgerechten maar vaak ook een hele maaltijd. Met achtereenvolgens sauzen, zoet en taarten kom je tegen het einde van dit kookboek.

En weet je? Het is gewoon een leuk basiskookboek. Geen kookboek waarin de snufferd van de kok-auteur op iedere pagina zichtbaar is (maar wie zijn al die andere mensen dan?) of veel geklets over hoe lekker dit recept wel niet is. Nee, het draait vooral om de recepten. En die zitten vol bijzondere smaken, dankzij de uitstapjes over heel Europa en Azië.
Handig is zeker dat Julius Jaspers bij ieder recept uitlegt hoe lang het duurt eer je een recept gemaakt hebt. En welk deel van het gerecht je kunt voorbereiden en hoe je het op het laatste moment klaarmaakt voor je gasten. Jammer dat de index alleen op type recept is en niet op ingrediënt. Dat vermindert helaas het gebruiksgemak van dit kookboek. Van elk kookboek overigens. Maar ik zal het blijven herhalen.

.

boek: Smart cooking compleet van Julius Jaspers [uitgeverij Carrera; isbn: 9789048811090]
Meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Robert Kranenborg in Topchef 2010
Lees ook:Koken voor kleine sterren
Lees ook:Dé kookboeken voor dit najaar
Lees ook:Buiten eten
Lees ook:Life & Cooking stopt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>