Niven Basics Groenten

Op Twitter gonsde het al een tijdje: het eerste kookboek van Niven Kunz komt er aan!  Niven Kunz, voor de niet-twitteraars onder jullie, is een jonge chef die de groentensterren van de hemel kookt. Hij zit midden in het westland en tja, dan kan je er ook niet omheen, he? Maar dat weet hij zelf ook heel goed, en met Niven Basics Groenten brengt hij een waar eerbetoon aan de regio waar veel groenten geteeld worden.

Groenten zijn het nieuwe vlees, daar zijn Niven en zijn collega topkoks het over eens. Nu jullie nog. En Niven Kunz laat met dit kookboek zien hoe gevarieerd je met groenten kan koken. 
 

En het begint direct al goed met een intrigrerend recept voor tomatenbouillon. Ik wilde direct de keuken in, maar de rest van het kookboek wachtte om doorgebladerd te worden. Daarna kreeg de wortel een ererol met een heel bijzonder gerecht met cilinders en een cocktail van wortel. Wil ik ook zeker eens maken. De bietensalade zag er heerlijk uit, evenals Nivens’ interpretatie van die aloude waldorfsalade. Hij serveert ‘m op een stokje. En zo volgen er meer leuke topgerechten die je zeker je gasten eens voor kan zetten.

Leerzaam
Bij ieder gerecht staat een korte uitleg over de groente die er in centraal staat. En, zeker niet onbelangrijk, ook groenten die je zelf misschien wat minder snel op tafel zal zetten, krijgen ook een plaatsje in Niven Basics Groenten. Veel kookboeken over groenten behandelen deze op alfabetische volgorde of op soort groente. In Niven Basics Groenten heb ik nog geen logica in deze ontdekt, dus iedere pagina kan je verwachtingsvol blijven omslaan met de vraag waar Niven Kunz je mee zal verrassen.  Ook de frisse vormgeving maken dit een fijn bladerkookboek. Maar is het ook om uit te koken?

In verwarring
Ik kan deze vraag met ja, maar geen volmondige ja beantwoorden. Niven Basics Groenten brengt me een beetje in de war. Het is me namelijk niet helemaal duidelijk wie de doelgroep is. De ervaren hobbykoks zullen zeker leuke inspiratie in dit kookboek vinden (zie de voorbeelden hierboven), maar voor hen is de beschrijvende info over de groenten vast gesneden koek en wellicht overbodig. Voor minder ervaren thuiskoks zal deze info juist heel interessant zijn. Maar zij kunnen op hun beurt in de problemen komen met de soms summiere aanwijzingen in de recepten (soms worden er geen hoeveelheden van de ingrediënten genoemd!). Maar goed, misschien is het kookboek wel voor mensen die in kookervaring tussen deze uitersten zitten. Laat je door mij niet afschrikken, de recepten zijn over het algemeen maakbaar genoeg, maar soms had de uitleg wel iets uitgebreider gemogen.

Plus
Dus gewoon kopen dat kookboek, want er staan echt heel leuke recepten in om eens uit te proberen en je gasten te verrassen. Het is het perfecte kookboek om te laten zien dat je heerlijk vegetarisch kunt koken, zonder daar gelijk een geitenwollensokkenstigma op te hoeven plakken. En dat is een pluspunt. De prijs ook: maar twee tientjes!

.

boek: Niven Basics Groenten van Niven Kunz [uitgeverij: Niven Kunz (bestellen via [email protected]), isbn: 9789081665032] – probeer dit recept als voorproefje

Meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

-

Lees ook:Niven Basics Vis
Lees ook:Recept – Waldorfsalade op z’n Nivens
Lees ook:Pop-up restaurant Niven in Vlaamsch Broodhuys
Lees ook:Dé kookboeken voor dit najaar
Lees ook:Bill’s basics

1 Reacties // Reageer

One thought on “Niven Basics Groenten

  1. Pingback: Recept – Waldorfsalade op z’n Nivens | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>