De grote Larousse gastronomique

Soms krijg je als kookboekenrecencent echt pareltjes met de post. En nu bespeek ik er zo een. Het is De grote Larousse gastronomique. Fysiek groot is ie niet, ik heb de  kleine versie.

Naast de grote hardcover-editie is er nu namelijk ook een paperback-editie in drie delen, die in een mooie kartonnen doos bijeen gehouden worden (voorheen was dat 1 dik boek). Maar net zo goed bevat deze editie 4000 artikelen en 2250 recepten. En dat op 2728 pagina’s. 
 

Wie of wat is Larousse?
Pierre Larousse was een uitgever en maker van encyclopedieën. En naamgever van deze culinaire encyclopedie, want dat is De grote Larousse gastronomique. De eerste kwam in 1938 op de markt, en nu zijn we toe aan het zesde deel. Het staat bordevol informatie over de Franse gastronomie, en daarin zit ‘m gelijk de beperking. Bij de beschrijving van veschillende soorten en rassen, worden alleen die uit Frankrijk genoemd. Maar laat je niet afschrikken, lees nog even verder.
In deze zesde en herziene versie zijn de belangrijke chefs van nu opgenomen (zoals Jonnie Boer, maar geen Sergio Herman (?)), evenals moderne kooktechnieken. Maar ook de culinaire cultuur van landen wordt besproken. Bij Nederland gaat het dan over de kaas, de koffietafel met verschillende vleeswaren en brood en natuurlijk blijft de door ons verzonnen Indische rijsttafel niet onbenoemd.

Wat kan je verwachten?
Kennis. Heel veel kennis. Verzin het maar en je kunt het opzoeken. Bereidingstechnieken, ingrediënten, wijn, vis en vleessoorten, gebak, keukengerei, het staat er in. In deze editie staan nauwelijks foto’s. Behalve in het midden van ieder deel. Daar vind je stap-voor-stap-instructies van bereidingstechnieken. Van het ontvellen van een tomaat tot het maken van sneeuweieren (eiwit dat je pocheert), het fileren van vis en het maken van deeg. Heerlijk om op de bank te gaan zitten en kriskras door de boeken te struinen.

Waarschuwing!
Het aanschaffen van De grote Larousse gastronomique is geheel op eigen risico. Je blijft er in bladeren en je verliest aandacht voor je omgeving.

.

boek: De grote Larousse gastronomique [uitgeverij Kosmos, isbn: 9789021550299] – probeer dit recept als voorproefje

 Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Het grote Larousse moestuin receptenboek
Lees ook:WINACTIE: Topkoks voor thuiskoks 6
Lees ook:Recept – Mandarijnentaart
Lees ook:Rollende keukens 2013
Lees ook:De Joodse keuken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>