De smaakbijbel

Kookboeken die zichzelf bijbel noemen bekijk ik altijd een beetje wantrouwend. Want je moet dan echt een onmisbaar kookboek zijn, wil ik de naam terecht vinden. Maar al bij het doorbladeren van De Smaakbijbel vervloog deze gedachte al snel. Niki Segnit heeft een prachtig, inspirerend en leesbaar culiboek geschreven.

Nee, geen kookboek, want er staan geen volledig uitgeschreven recepten in. Wel vind je er heel veel inspiratie in.
 

In De Smaakbijbel worden tal van smaakcombinaties beschreven. Dat tomaat en basilicum goed combineren, dat weten we. Ook meloen en rauwe ham is top. Chocolade en munt (al betwist mijn lief dat zeer), appel en amandel (denk appeltaart met spijs), pinda en kokos, paddenstoelen en blauwe kaas, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij 99 veel gebruikte ingrediënten beschreef Niki Segnit de lekkerste smaakvrienden. Ja, op het kookboek Smaakvrienden lijkt het wel wat, maar het is meer verhalend en geeft alleen 1-op-1 combinaties.

99 smaken in een circel
Toen de lijst met 99 smaken gemaakt was, zette Niki Segnit ze op volgorde. Van geroosterd naar vlees, via kaas naar aarde en zo rond tot bloemig fruit. Puur om haarzelf een houvast te geven en De Smaakbijbel een indeling. En dan gaat ze los. Op luchtige en informatieve wijze bespreekt ze talloze combinaties. Die kent ze uit eigen keuken of van andere (bekende) koks. De verhaaltjes zijn luchtig geschreven en bevatten veel info over de beschreven smaken en wat andere koks daar eerder mee gedaan hebben.

Je blijft er in lezen en wordt er nieuwsgierig van om zelf de combinaties uit te proberen.

boek: De Smaakbijbel van Niki Segnit (uitgeverij Podium, isbn: ) – hier te koop

Lees ook:Het kookboek van 2012 – Edith heeft vrienden met smaak ontdekt
Lees ook:Smaakvrienden
Lees ook:Het lieve leven van de familie Kaas
Lees ook:Impress your friends
Lees ook:Koken.blog-kookboeken top 4, nummer 1

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>