Het caravankookboek

Koken in een caravan, ik heb het nog nooit gedaan. En dat had de Britse familie Rivron ook niet. Tot hen werd gevraagd mee te doen aan een tv-programma (hij is een BB’er; bekende Brit) en het kamperen in een caravan beviel goed. Dat gold ook voor het eten dat ze in de caravan leerden klaarmaken en zo ontstond Het Caravankookboek.

De titel zegt al precies waar het kookboek voor bedoeld is: recepten voor als je met de caravan op vakantie bent.
 

Het Caravankookboek is ingedeeld naar thema; van (voorbereid) eten voor onderweg, en via snacks en salades (met een uitstapje naar de markt), naar hoofdgerechten, borrelgerechten en deserts en andere zoetigheid. Er wordt rekening gehouden met gemak en met kinderen. Dit pastagerecht met erwtjes valt in beide categoriën.

Handige tips
Tussende hoofdstukken door vind je tips om de plaatselijke (super)markt te verkennen en met de ingrediënten die je daar koopt lekker aan de slag te gaan. Met verse ingrediënten maak je heerlijke salades, of je vindt er bijzondere kazen en worsten om je gerechten mee klaar te maken. Met een paar tips om naar uit te kijken als je in één van de genoemde landen (Frankrijk, Spanje) bent. Ook de tips voor de voorraadkast en het mee te nemen keukengerei zijn erg handig. Maar de twee verschillende maten koekenpannen, een zware koekenpan (hoezo deze ook nog?), een wok en 3 gewone kookpannen laten direct zien dat het geen kookboek voor de lichtgewichtkampeerder is.

Kamperen met een oven?
Ook verbaasde ik mij, als ervaren kampeerder in een tentje, over het feit dat er een oven (!!!) in de caravan van de familie Rivron zit! Recepten voor koekjes, toetjes, brood en (hartige) taarten hebben dan ook een plekje in Het Caravankookboek gevonden. Waarmee het ook gelijk geschikt is voor diegenen die een huisje met een beperkte keuken huren. Ook sleept de familie een slowcooker (elektrisch) mee, een pan die je ‘s ochtends vult en waarin ‘s avonds bij thuiskomst een lekker gerecht in zit.  Handig, maar niet echt des kampeerders als je het mij vraagt.

En als je er even overheen leest dat sommige dingen op het Britse publiek geschreven zijn (Colman’s mosterdpoeder mee op vakantie?), dan merk je dat er leuke en inderdaad snelle recepten in Het Caravankookboek staan. Een paar ervan maken me nieuwsgierig genoeg om ze eens uit te proberen.

boek: Het Caravankookboek – Monica Rivron – Karaker – isbn: 9789061128502
te koop in de koken.blog-shop

Meer recensies van kookboeken vind je in de rubriek kookboeken.

Lees ook:Eten met familie en vrienden
Lees ook:Recept Pestopasta met erwtjes en ham
Lees ook:Het keukenboekje
Lees ook:Koken op wielen
Lees ook:Kookboek voor keukenklunzen

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Het caravankookboek

 1. Boekenwurmpje

  Je bent vast geen caravanner ;) . Engelse merken caravans zijn standaard uitgerust met een oven en vaak ook een grill.
  In tegenstelling tot de Europese merken die het meestal alleen met een 3pit gasstel moeten doen. Soms met een magnetron!
  Mijn caravan gerechten zijn meestal een variatie aan skottelbraai en bbq gerechten, afhankelijk wat de plaatselijke (super)markt ons biedt.
  Ben wel benieuwd naar dit boek!

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn Auteur

  Nee, ik schreef t al, geen caravan-ervaring. Ik kampeerde met tent, nu met klein (gewoon)busje met tent ervoor. Lekker rommelen op 2 pitten en bbq, heel fijn. ;-)

    /   Reply  / 
 3. Herna

  Als je Colman’s mosterd gewend bemt neem je geen genoegen met andere mosterd.

    /   Reply  / 
 4. Herna

  Ik heb het veel gebruikt toen ik in Wales woonde. Het is een scherpe sterke mosterd.

    /   Reply  / 
 5. Edith Dourleijn

  Aha. Maar in het boek ging t over mosterdpoeder meenemen, heb je dat wel eens gebruikt? Ik heb het wel in huis, niet van Colman’s overigens, maar gebruik het zelden.

    /   Reply  / 
  1. Herna

   Ja de poeder heb ik ook gebruikt, het is dezelfde mosterd maar het poeder moet je aanlengen met water.

     /   Reply  / 
 6. Edith Dourleijn

  Aha, dan kan ik me wel voorstellen dat je het meeneemt op vakantie; is lekker licht. Al is dat geen argument als je toch een caravan met complete keuken tot je beschikking hebt.. ;-)

    /   Reply  / 
 7. Herna

  Ach…er zijn nog altijd veel Nederlanders die mega grote zakken aardappelen meenemen toch?

    /   Reply  / 
 8. Herna

  Ik weet het,ben jarenlang hier reisleidster geweest en wat ik van de klanten allemaal kreeg als overschot aan het eind van de vakantie,daar kon ik zelf wel een supermarktje mee beginnen!

    /   Reply  / 
 9. Edith Dourleijn

  Heb je er nog wel eens van gegeten? Of ging het direct de prullebak in? Dan weet ik dat als ik de volgende keer wat – daar gekocht! – etenswaar in het hotel of appartement wil achterlaten..

    /   Reply  / 
 10. Caravanverzekering

  Iedere dag BBQen wordt je inderdaad ook wel beu dus dit is een handige tip!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>