Kokologico volgens Pierre Wind

De pan moet lachen! Dat is het idee dat Pierre Wind tussen de appeltjes krijgt, om kookklunsen aan het koken te krijgen. En slingert vervolgens een flink aantal basisrecepten, maar ook andere bijzondere gerechten, in stripvorm de wereld in.  Oh pardon, Kokologico is een graphic novel! (Maar kan iemand me uitleggen wat dat betekent?)

Pierre Wind maakte eerder al een fantastisch doe-, voel- en kookboek voor kinderen (en ook een beetje voor hun ouders): De Keukenkoning. En nu is Pierre Wind terug met opnieuw een bijzonder kookboek. Voor alle recepten zijn zo’n beetje alle handelingen apart op de foto gezet, en daarna ingekleurd. Om iedere keukenkluns te laten zien hoe makkelijk koken eigenlijk is. En ook een beetje voor de geoefende kokers die willen weten hoe het ook al weer zat. 

De basis
Het wordt vaak gezegd, als je de basisrecepten onder de knie hebt, en begrijpt wat er in de pan gebeurt, dan kan je daarop gaan variëren met smaken en andere ingrediënten. En dat is de insteek van Kokologico; de basis uitleggen. Hoe maak je paprika schoon? Hoe schil je een ananas? Hoe maak je visbouillon? En risotto, pasta, pizza of hoe bak je de perfecte biefstuk? Of pesto, Hollandaisesaus of mayonaise? Het komt allemaal in dit kookboek voorbij.
Maar waarom deze soms ietwat vreemde selectie? Waarom wel visbouillon, maar geen bouillon van kip, vlees of groenten? Die maak je echt niet op dezelfde manier. En waarom wel risotto, maar geen recept voor aardappelpuree? Nou, vooruit, die vind je in het recept voor aardappelduchesse (van die leuke torentjes van aardappel). Wel ceasardressing, maar geen recept voor een basisdressing? De keuze lijkt wat arbitrair, maar de recepten worden vaak wel duidelijk uitgelegd. Soms ondanks de graphics…

Recepten voor de ultieme smaakbeleving
Kokologico eindigt met een hoofdstuk vol echte gerechten voor wat soepen, hoofdgerechten en toetjes. Met oude klassiekers zoals uiensoep, maar ook het moleculaire koken komt voorbij, bijvoorbeeld in het recept waarin Pierre Wind je laat zien hoe je thuis zalm (koud) kunt roken met behulp van een hasjpijpje. En Pierre Wind zou Pierre Wind niet zijn als het boek zou uitsmijten met een recept voor colabavarois.

Ik vrees dat Kokologico vooral als cadeau wordt gegeven en dat het vanwege de vorm toch niet vaak in de keuken beland. Om de recepten te lezen heb je net even wat meer concentratie nodig dan bij een ‘gewoon’ kookboek. Jammer, van het leuke idee en van het enthousiasme van Pierre Wind om te laten zien hoe leuk en makkelijk koken is.

boek: Kokologico – Pierre Wind – Kosmos – isbn: 9789021549231
koop dit kookboek in de koken.blog-shop!

Lees ook:Recept Koud roken van zalm met hasjpijpje
Lees ook:Nog 6 uur voor extreem koken met Pierre Wind
Lees ook:Win Het Smaakpretpark van Pierre Wind (herinnering)
Lees ook:Win Het Smaakpretpark van Pierre Wind
Lees ook:Pierre Wind leert Turken koken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>