Smaakvrienden

smaakvriendenDit kookboek wil moet je hebben! Het klinkt misschien wat overdreven om dit te zeggen, maar ik meen het wel. Smaakvrienden bevat zoveel informatie, dat het gewoon niet mag ontbreken in je kookboekenkast. Of beter, op je aanrecht!

In Smaakvrienden laat meesterkok Angélique Schmeinck je namelijk zien dat de creatieve mogelijkheden in de keuken, en dan vooral met groenten, eindeloos zijn. En dat doet ze niet door je allerlei recepten voor te kauwen. In tegendeel! Ze laat alleen maar zien hoe je van zo ongeveer 80 groenten oneindig veel gerechten kunt maken.

Maar liefst 80 groenten krijgen een plaatsje in het kookboek. Allemaal worden ze kort beschreven, en zo komen verschillende soorten, teelt, herkomst en gebruik in de keuken aan bod. En daarna kan het grote inspireren beginnen.

Hoe werken de Smaakvrienden?
Iedere groente wordt in het midden van een circel gezet. Daarbij staan de keukentechnieken die je er beste op los kunt laten, en ook een aantal bereidingswijzen (zoals soep, friet, stoofpot). Daaruit kies je waar je zin in hebt. Dan ga je buiten de circel kijken welke (5 tot 7) andere ingrediënten je wilt gebruiken. Deze zijn geordend in categoriën als groenten, kruiden en specerijen, fruit en noten, kaas en andere zuivel, vis, vlees, en andere smaakmakers. Sommige van deze ingrediënten krijgen een extra vermelding: B voor beste vriend en S voor spannende vrienden.

Een voorbeeld
Laten we bijvoorbeeld boerenkool nemen. Die zal je meestal in een stamppot verwerken, nietwaar? En dat is niet zo raar, want de aardappel is één van zijn beste vrienden. Maar misschien ben je nieuwsgierig naar wat je er nog meer mee kunt in de keuken. Dan sla het kookboek Smaakvrienden op en ga je op zoek naar boerenkool.
En zo leer je dat je boerenkool ook kunt roerbakken, roken, smoren of gratineren. Of verwerken in een soep, souffé, een salade of zelfs een bitterbal. En buiten de circel leer je dat de aardappel niet alleen een goede vriend is van de boerenkool, ook knoflook, kerrie, misodressing (Japans ingrediënt), Guiness (het Ierse bier) of gorgonzola zijn dat. Kies er 5 tot maximaal 7 uit en duik de keuken in. Blader hier virtueel door Smaakvrienden om te zien hoe het werkt.

Microrecepten en inspiratie
Van bijna iedere groente geeft Angélique Schmeinck een aantal suggesties. Deze bestaan uit niet meer dan  een droge opsomming van een paar ingrediënten, waarmee je alvast op weg geholpen wordt. En in veel gevallen wordt daarnaast nog 1 recept min of meer uitgewerkt. Zonder hoeveelheden, waarmee gelijk het enige manco van het boek duidelijk wordt: beginnende koks hebben er niet zo heel veel aan. Maar goed, die kunnen natuurlijk nog met hun lijstje ingrediënten en technieken die ze willen gebruiken het internet op voor meer gerichte aanwijzingen. Of nog even doorbladeren/-lezen.

Mindmappen in de keuken
Want wat als je niet zo’n ervaren kok bent? Dan kan je na de groenten uitleg vinden over alle mogelijke keukentechnieken. Van Bakken tot Wrap legt Angélique Schmeinck je uit hoe je met een bepaalde techniek in keuken aan de slag gaat. Met tussendoor wat nog extra basisrecepten en inspiraties.
Smaakvrienden eindigt met wilde ‘mindmaps’ van alle mogelijke smaakmakers. De mogelijkheden zijn daarbij eindeloos. Je hebt talloze manieren om zoet, of juist een hartige smaak in je gerecht te verwerken.  Er zijn seizoenskalenders voor groenten, fruit en vis opgenomen. Maar ook de verschillende soorten zout, rijst, kaas of oliën worden in grove schetsen van elkaar onderscheiden.

Een origineel, inspirerend en veelzijdig handboek voor iedere kok.

boek: Smaakvrienden – Angélique Schmeinck- de jonge hond – isbn: 9789089101860
te koop in de kookboekenshop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Het kookboek van 2012 – Edith heeft vrienden met smaak ontdekt
Lees ook:Koken.blog-kookboeken top 4, nummer 1
Lees ook:Nieuw: Nederlandse kook-tv-zender
Lees ook:Impress your friends
Lees ook:De smaakbijbel

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Smaakvrienden

 1. Angélique

  Edith, je bent een echte SmaakVriend! Dank voor je geweldige leuke enthousiaste artikel over het SmaakVrienden boek. Super!
  Culinaire groet, Angélique

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn Auteur

  Graag gedaan hoor Angélique, het is een prachtig boek. En omdat het groenten centraal stelt krijgt het dubbele punten van mij. ;-)
  Succes ermee!

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Een krul van Parmezaan | Koken

 4. Pingback: Koken.blog-kookboeken top 4, nummer 1 | Koken

 5. Pingback: De smaakbijbel | Koken

 6. Pingback: Nieuw: Nederlandse kook-tv-zender | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>