Het lieve leven van de familie Kaas

Kaas is toch wel een van de grote mysteries van ons eten. De eerste kaas moet bij toeval ontstaan zijn, dat kan niet anders. Maar wat we er mee doen nu we het proces begrijpen, dat is soms ongelofelijk. De verscheidenheid aan smaken, geuren, kleuren en vormen van kaas is enorm, en dat maakt de wereld van kaas zo bijzonder.

Betty Koster, eigenaresse van kaaswinkel L’amuse in Santpoort, weet dat als geen ander. Veel van haar kennis over kaas, de legendes erachter en andere smeuiige verhalen bundelde ze in het kookboek Het lieve leven van de familie Kaas. En dat is een regelrechte aanrader voor iedereen die van kaas houdt!

In Het lieve leven van de familie Kaas leren we het allereerste familielid kennen, een schapenkaas die bij toeval ontstond. En diens achterachterkleinkinderen zijn over de hele wereld verspreid geraakt en elk hun eigen karaktertrekken hebben. De Fransen zouden zelfs op iedere dag van het jaar van een ander lid van de kaasfamilie kunnen genieten. Maar in Het lieve leven van de familie Kaas geen ellenlange beschrijvingen van het proces van kaasmaken, het kookboek gaat vooral over de kaasmakers. En over liefhebbers van kaas, de oorsprong van de kazen, en soms wat persoonlijke ervaringen van Betty Koster met kaas en haar makers.

Het lieve leven van de familie Kaas is geen kaasencyclopedie. Noch richt het zich alleen op Nederlandse kazen. De beschreven kazen zullen allen tot de favoriete van Betty Koster behoren. Als ze al een lijstje met favoriete neefjes en nichtjes zou kunnen maken, wat ik me eigenlijk niet goed bij haar kan voorstellen. Zeker is wel dat bij iedere beschreven kaas een mooi verhaal hoort, dat Jurriaan Geldermans beeldend opschreef. En daarbij hoort ook het pleidooi aan regelmakers op landelijk en Europees niveau om zich niet al te veel te bemoeien met rauwmelkse kazen en hun productie; we willen smaak, proeven waar de kaas vandaan komt en geen eenvormigheid!

En hoewel alle beschreven kazen van zichzelf lekker genoeg zijn om uit het vuistje te eten, zijn er verschillende (top) koks er speciaal voor dit kookboek de keuken mee ingedoken. Ik kan niet wachten is op de kennismaking 20 nieuwe neefjes en nichtjes van de kaasfamilie in deel 2!

boek: Het lieve leven van de familie Kaas – Betty Koster & Jurriaan Geldermans – Insider Media – isbn: 9789490142056 – te koop bij Bruna

Wil je nog meer leuke tips voor kookboeken? Klik dan links op de rubriek Kookboeken. Bij de meeste kookboeken kan je doorklikken naar een recept eruit. Meer recepten staan in de rubriek Recepten.

Lees ook:Marche Gourmand, een smakelijke markt!
Lees ook:Crisis = 17 miljoen kilo Parmezaan in de kluis
Lees ook:Britse koningin krijgt banaan cadeau
Lees ook:Red een parmezaanse kaas
Lees ook:Eten met familie en vrienden

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Het lieve leven van de familie Kaas

  1. Pingback: Koken.blog-kookboeken top 4 | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>