De grote Kliekjesscheurkalender 2010

Je kunt ze weggeven of verwerken in een ander gerecht, maar het weggooien van kliekjes zou eigenlijk geen optie moeten zijn. Het is beter voor je eigen portomonnee (lees maar) en natuurlijk ook voor onze leefwereld. Voedsel dat opgegeten wordt is niet voor niets geproduceerd. En met het verschijnen van de Grote Kliekjesscheurkalender is het argument, dat je niet weet wat je met restjes brood, aardappel, groenten of producten die over de datum zijn moet doen, ook niet meer geldig.

Puck Kerkhoven plukte de beste tips uit haar Kliekjesboek, dat vorig jaar de Gouden Garde, de publieksprijs van de verkiezing Kookboek van het Jaar won en stelde deze culinaire kalender samen. Ik vind het een aanrader!

En dat is niet omdat ik Puck persoonlijk ken en gister nog van haar hoorde hoeveel werk er eigenlijk in zo’n kalender gaat zitten. De grote Kliekjesscheurkalender 2010, zoals ie officieel heeft, is echt handig. Er staan meer tips, meer weetjes, meer ideeën en vooral meer recepten in dan in het Kliekjesboek waarop deze scheurkalender het vervolg is. En hij is nog goedkoper ook. Doe er vooral je voordeel mee, zou ik zeggen.

Het THT-spook
Wist je dat we een kwart van het voedsel dat we weggooien nog in de originele verpakking zit? En dat daar zo’n 42 eieren per jaar onder vallen! Puck Kerkhoven wijt dit aan het THT-spook, de gedachte dat we iets moeten weggooien zodra de THT- of TGT-datum is bereikt. Maar, zo vraagt ze ergens, denk je nu echt dat producenten deze datum zo krap zetten dat de kans bestaat dat jij echt gaat klagen? Nee, natuurlijk niet, veel producten zijn dan nog ver daarna eetbaar. Eieren kun je gerust 2 tot 3 weken later nog eten, mist je de eieren niet zachtgekookt of rauw verwerkt. Het is zoals de makers zelf op de kaft zeggen: weggooien kan altijd nog.

Besparen
En zo gaat het maar door in de Grote Kliekjesscheurkalender. Naast handige weetjes staan er ook nuttige bewaartips en ‘kliekjes’-citaten van bekende chefs zoals Jonnie Boer. Er is zelfs een chef die beweerd dat hij op zijn 55ste kon stoppen met zijn restaurant, gewoon omdat hij niets weggooide. Wie dat was? Kijk maar snel op 17 mei 2010!

Opvolg-recepten
En had ik al gezegd dat er veel recepten en nog meer recept-ideeën in de kalender staan? Je krijgt bijna zin om brood een paar dagen te laten liggen of om meer aardappelen te koken dan strict noodzakelijk is. En daar houdt Puck Kerkhoven rekening mee, want ze geeft van veel producten meerdere recepten achter elkaar, zodat je echt alles op kunt maken. Het zou helemaal geweldig zijn geweest om alle 365 dagen met recepten te vullen die gebruik maken van (restjes) ingrediënten van de vorige dag, maar dat zou wel heel erg ver voeren. Vergeet maar dat ik dit opbracht.

Te leuk, maar vooral te nuttig, om te scheuren, dus!

Kliekjesscheurkalender – Puck Kerkhoven – De boekenmakers – isbn 9789077740408

Lees ook:Recept Frietjes van pompoen
Lees ook:Raapsteeltje en Kliekjeskookboek kookboeken van het jaar
Lees ook:Eten uit de krant
Lees ook:Recept Romige pompoensoep
Lees ook:De Culinaire kalender 2010

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De grote Kliekjesscheurkalender 2010

  1. Pingback: Recept Soep van koolraap | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>