Hoe een parel te maken

Nee, dit zal geen recept worden dat uitlegt hoe je zelf een echte parel kunt maken. Dat is iets met een oester, een wormpje en veel geduld. Het wordt wel uitgelegd in het boek Hoe een parel te maken. Dit boekje is de allereerste vertaling van Consider the Oyster van de Amerikaanse culi-schrijfster M.F.K. Fischer. Zij schreef dit passievolle betoog over de oester al in 1941 en het heeft dus 58 jaar geduurd eer het in het Nederlands vertaald werd. Maar nu kunnen we dan toch genieten van deze prachtig geschreven (en mooi vertaalde) lofzang op de oester.

 

Hoe een parel te maken is geschreven voor Mary Francis Kennedy Fisher, een dame die in de jaren 40, 50 en 60 over eten schreef en gerekend wordt tot een van de betere culinaire schrijfsters van Amerika. Meerdere boeken verschenen van haar hand, maar het duurde even voordat wij in Nederland met haar kennis maakten (Pas in 1974 werd voor het eerst een boek van haar vertaald!). En nu is dan ook Consider the Oyster, de oorspronkelijke titel, vertaald. In dit boek beschrijft Mary Fisher haar liefde voor en kennis over de oester. Over het moeizame overleven als opgroeiende oester, over de gezonde aspecten van een oester en over hoe een oester nu eigenlijk die parel maakt.

Culinair
Natuurlijk wordt de oester ook in al haar (en zijn! – de oester is meerslachtig, leerde ik) culinaire facetten beschreven. En hoewel “een oester zal smaken naar wat de eter ervan verwacht”, gaat Mary F.K. Fisher een stuk verder. Want een oester hoef je niet alleen zo uit de schelp naar binnen te slobberen. In het begin van de vorige eeuw was de oyster-stew een bekend en populair gerecht. Oester kan je in brood, in soep, of in een kalkoenvulling verwerken. Of met een saus onder de grill leggen, zo leren we uit de zoektocht van de schrijfster naar de herkomst van de Rockefellersaus. En achterin het boekje staat een overzicht van alle recepten die beschreven worden, inclusief de verwijzing naar hoe een parel te maken.

1941
De vertaler en uitgever hebben ervoor gekozen om het boek niet te actualiseren. Natuurlijk zal sommige kennis misschien wat achterhaald zijn, maar het boek heeft humor, de passie spat ervan af en ook als je niet van oesters houdt, is het een interessant en lekker boek om lezen. Ja, ook als je niet van oesters houdt.
Neerlands bekendste visliefhebber, Wouter Klootwijk, schreef het nawoord.

Dit boekje kan je winnen! Lees hier meer daarover! De actie is afgesloten en de winnaar is bekend gemaakt!

Hoe een parel te maken – M. Fisher – uitgeverij Pels & Kemper - isbn 9789079372041

Koop dit boek bij BOL.com

—————————————————————————————————

Lees ook:WIN: Hoe een parel te maken
Lees ook:Kookboek winnen?
Lees ook:De winnaar is bekend!
Lees ook:Zwart zaad
Lees ook:Kookboek uitverkocht dankzij de Frogers

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoe een parel te maken

  1. Pingback: WIN: Hoe een parel te maken | Koken

  2. Pingback: Kookboek winnen? | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>