Foodblogster Julie kookt gerechten uit kookboek van Julia

Een jonge vrouw, een oud kookboek en een zolderkamer in hartje New York. Dat staat op de kaft van het boek Julie en Julia van Julie Powell. En dat is precies waar het boek over gaat.
Zonder noemenswaardige kookervaring besluit een secretaresse om alle 524 recepten uit een oud Frans kookboek na te gaan koken. En wel binnen een jaar. Over dit Julie/Julia-project hield ze op aanraden van haar man een foodblog bij, na het jaar kwam het boek uit en volgend jaar kan je de film (met o.a. Meryl Streep) gaan bekijken.

Julie
Julie is Julie Powell. Zij is 29 jaar en ontevreden met haar leven. Ze werkt als secretaresse maar heeft daar geen lol in. Dan vindt ze bij haar moeder een oud kookboek van Julia Child en besluit ze in een jaar tijd alle 524 recepten uit De kunst van het Koken (Mastering the art of French Cooking) te maken. Haar ervaringen beschrijft ze in een foodblog. Al deze ervaringen pent ze vervolgens neer in het boek Julie en Julia, waarvan de Nederlandse vertaling onlangs uitkwam.  

Julia
Julia staat voor Julia Child. Na wat omzwervingen kwam ze in Parijs terecht en leerde koken aan de fameuze Cordon Bleu-kookschool. Later schreef ze het boek dat in het Nederlands de titel De kunst van het koken meekreeg. In dit boek staat de Franse keuken centraal en wat dat betekent voor Julie, krijg je uitgebreid beschreven. Kreeften worden gedood, eenden worden ontbeend, sauzen met heel veel boter worden gemaakt, schaal- en schelpdieren worden bereid, maar laten we vooral de ingewanden zoals zwezerik en hersenen niet vergeten. Niets gaat Julie uit de weg en dat is bewonderingswaardig.

Julie en Julia
Het boek gaat over het Julie kookt Julia-project. Dus lezen we over Julies stomme baantje, over haar vrienden, over haar gedachten en natuurlijk vooral over haar succesvolle en ook minder succesvolle capriolen in de keuken. De gerechten hoeven niet perse te lukken, maar moeten wel allemaal minimaal 1x gemaakt worden. En omdat de Franse keuken nogal wat bewerkelijke gerechten kent, eten Julie en haar man niet vaak voor 10 uur ‘s avonds. En de volgende ochtend blogt ze over hoe het er in de keuken aan toe ging. 
Wat ik alleen van haar werkwijze niet goed begrijp is dat ze (zo beschrijft ze het in elk geval in haar roman) hoofdstuk voor hoofdstuk uit De kunst van het koken te werk gaat. En zo eet ze een dagen achter elkaar alleen maar eiergerechten, of alleen maar vis of vlees. Ook de hoogbejaarde Julia Child laat desgevraagd aan een journalist weten dat ze maar niet goed begrijpt waar Julie Powell mee bezig is.

Chicklit
Minder bewonderingswaardig vind ik de stijl van het boek. Het past prima in de categorie chicklit, en hoewel daar niets mis mee is, is het niet het beste boek in deze stijl (dat blijft wat mij betreft toch echt Bridget Jones). Het leest wel lekker weg en een leek krijgt een klein beetje meer inzicht in de traditionele Franse keuken. Wat ik in het boek miste was passie. Passie voor koken en lekker eten. Maar misschien heeft Julie Powell die ook helemaal niet…

Julie Powell – Julie en Julia – uitgeverij Contact – isbn 9789025429065
Lezen over wat Julie nu meemaakt, kan je op haar blog.

Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Film Julie & Julia komt eraan (filmpje trailer)
Lees ook:Julie & Julia op tv
Lees ook:Kookboek Julia Child na 50 jaar bestseller
Lees ook:Kookboek: De kunst van het koken
Lees ook:Huwelijk, vlees en andere obsessies

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Foodblogster Julie kookt gerechten uit kookboek van Julia

  1. Pingback: Film Julie & Julia komt eraan (filmpje trailer) | Koken

  2. Pingback: Kookboek Julia Child na 50 jaar bestseller | Koken

  3. Pingback: Julie & Julie op tv | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>