Raapsteeltje

Het is een van de culinaire geboden: koken doe je bij voorkeur met eerlijke en ambachtelijke producten die de tijd hebben gekregen om te groeien (groenten, fruit, vlees) of die gemaakt zijn zonder onnnatuurlijke toevoegingen (kaas, worst, koek en gebak). Maar ja, in de gemiddelde supermarkt vind je deze producten niet en ook menig speciaalzaak zal maar een klein assortiment voeren. Dus ga je op zoek naar boerenmarkten, bij Landwinkels of laat je ze thuisbezorgen via deze internetsite.
En heb je ze gevonden, maar wat doe je er dan mee? Je kan er vaak gewoon van genieten (kaas en worst bijvoorbeeld) of verwerken in gerechten die je al kent (met vlees). Maar soms kom je dan heel nieuwe producten tegen, waarvan je eigenlijk niet goed weet wat je ermee aan moet. En dan moet je het boek Raapsteeltje maar eens kopen.

Ook als je eigenlijk geen flauw idee hebt welke eerlijke producten er in Nederland nog gemaakt worden, of als je ze in een mooi boek verzameld wilt zien, dan is Raapsteeltje een regelrechte aanrader.

50 bijzondere producten
In Raapsteeltje worden 50 bijzondere producten beschreven. Deze zijn onder andere Limburgs Kloostervarken (Livar), Hoeksche chips, Stellendamse garnalen, Opperdoezer Ronde, Texelse schapenkaas, Zeeuwse oesters en Drentse bakbloedworst. Hiervan heb je wel een idee wat het is. Maar ook producten met illustere namen zoals de Messeklever (kaas), Giele Waltbeantsjes (gele boontjes) en Schokkermoppen (koekjes) krijgen een plaatsje in dit boek.
Elk van de producten wordt uitgebreid beschreven, aangevuld met een interview met de producent. Ook worden er meestal 2 recepten gegeven, 1 tradioneel en 1 wat moderner recept. Het boek gaat kriskras door Nederland, kriskras door de soorten producten en kriskras door het alfabet. Ik heb kortom niet kunnen ontdekken waardoor de volgorde van producten in het boek Raapsteeltje is ingegeven. Maar dat maakt eigenlijk ook helemaal niets uit. Nu word je tijdens het bladeren iedere keer opnieuw verrast door de volgende pagina.

Het boek is daarnaast ook nog eens prachtig vormgegeven, met mooie foto’s en eenvoudige illustraties. De auteur Simone Kroon is dan ook niet echt een kok, maar een afgestudeerd vormgever, met een fascinatie voor puur en echt. Sandor Schiferli is in de Slowfood-wereld geen onbekende en bracht zijn culinaire expertise in het boek in. Echt een aanrader, ook als je alles op het gebied van kookboeken al hebt! En ik kan het weten

Overigens is ook dit boek genomineerd voor de verkiezing van Kookboek van het Jaar, waarvoor je nog een paar dagen je stem kunt uitbrengen. De keuze is bekend: Raapsteeltje kreeg van de jury de titel Kookboek van het Jaar 2008. Lees hier meer.

Raapsteeltje – Simone Kroon & Sandor Schiferli – Terra Lannoo - isbn 978-9058978707. Proef dit voorproefje uit het boek.
Koop Raapsteeltje bij BOL.COM

Lees ook:Raapsteeltje en Kliekjeskookboek kookboeken van het jaar
Lees ook:Stem op het Kookboek van het Jaar
Lees ook:Recept Stoofpot van kip en eekhoorntjesbrood
Lees ook:Kookboek Meiraapje
Lees ook:winnaars eerste kookboekenverkiezing bekend

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Raapsteeltje

 1. petra

  Ja het boek geeft inderdaad een leuk overzicht je hebt helemaal gelijk! Dat wordt nog een spannende verkiezing.

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn

  En staan deze adresjes ook allemaal in jullie nieuwste?
  En dit boek doet het vooralsnog erg goed in de voorlopige peilingen, samen met het Kliekjesboek van Puck Kerkhoven, las ik in een persbericht. Beide erg terecht, als je het mij vraagt. Mensen, stemmen kan nog steeds!

    /   Reply  / 
 3. petra

  In de Foodloversguide bedoel je? Ik heb het niet 1 op 1 nagekeken maar de kans zit er dik in dat het overlapt! Alleen is die FLG geen kookboek hoor, dat is veel meer een gids met adressen, producten en producenten. Er staat een enkel recept in maar de meeste daarvan komen op de website, als het goed is. Je moet die boeken niet vergelijken!
  Het Kliekjesboek stond hier al een eeuwigheid in de kast, ik vind het binnenwerk stukken aantrekkelijker dan het omslag! Heb ik dus, tot mijn schande, pas kort geleden echt gelezen.

    /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn

  Ja, ik bedoelde in de Foodloversguide. En ik vind Raapsteeltje ook weer geen puur kookboek, met al die achtergrondinfo en adressen. Goed, ik zal zien hoe de FLG wordt. Ben benieuwd!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>