Op zoek naar het perfecte kookboek

Ook afgelopen week sjouwde mijn postbode zich een breuk aan de kookboeken die hij bij mij bezorgen moest. In een van deze boeken stond dit citaat:

"Wat verwachten we van een perfect kookboek? Dat alles klopt. Dat het onderwerp een mer a boire is. Dat de gekozen gerechten en degelijk en origineel en creatief en verrassend zijn. Dat de receptuur helder is en relatief makkelijk na te koken. …

… Dat de makers grote kennis van zaken hebben. Dat de fotografie bijzonder is en tot de verbeelding spreekt. Dat de vormgeving de receptuur ondersteunt en geen autistisch gegoochel met vormen en letter is. Dat uit het boek liefde voor het onderwerp spreekt en dat het geheel lustopwekkend is."

En de boeken die deze week besproken zullen worden hier op koken.blog naderen de titel 'het perfecte kookboek' ieder op hun eigen wijze goed.
En dat terwijl de boeken enorm van elkaar verschillen. Maar daarmee wordt ook duidelijk dat de schrijver van dit citaat 1 ding vergeten is: het perfecte kookboek moet vooral goed zijn in zijn soort. Een bundel culinaire verhalen met recepten kan je nu eenmaal niet vergelijken met een kookboek vol recepten van een topkok, die in plaats van een glossy koffietafelboek ieder recept duidelijk stap voor stap uitlegt of met een boek waarin streekproducten en informatie hierover centraal staat. 
Maar goed, lees mijn recensies en gebruik deze om je eigen oordeel over de boeken te vormen. En laat het gerust weten, als je een heel andere mening hebt dan ik.

Lees ook:Wat is jouw favoriete kookboek van 2009?
Lees ook:Nominaties Kookboek van het jaar bekend!
Lees ook:1-2-3 Koreaans
Lees ook:Wat te koken en hoe ‘t te koken?
Lees ook:In perfecte conditie: proeven van topsport

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>