Mosselen to go

  mosselauto

Het einde van de zomer is nu echt daar. De dagen worden korter en de schaduwen langer, en dan word ik altijd een beetje melancholisch. De aankomende herfst, met runderstoofpotten, patés en het o zo fijne glas wijn bij de open haard, heeft ook z’n charmes. Maar ik blijf een zomermens en koester me graag in de warme zon, zoals afgelopen weekend gelukkig nog dankzij onze mooie Indian Summer dit jaar.

Zelf mosselen plukken, wanneer en waar?
Afgelopen zondag was denk ik wel de laatste keer dit seizoen dat ik de zee in ging om zelf paalmosselen te plukken. Paalmosselen staan erom bekend dat de schelp helemaal gevuld is met zacht en smakelijk mosselvlees.  Als het op het strand ten zuiden van Domburg helemaal eb is, verschijnen de dikke mosselen net boven of onder de waterlijn en kun je ze, al zwemmend of wadend in de zee, plukken van de karakteristieke paalhoofden. Als het te koud wordt om de zee in de gaan, zijn er langs met name de Oosterschelde genoeg plekken waar mosselbanken droogvallen bij laag water en je dus ook met koud weer kunt rapen. Deze mosselen zijn iets minder vlezig, maar ook erg lekker. Het schoonmaken van de schelpen is bij ons een familie-activiteit op zich, waarbij de kinderen lekker meedoen en de mosselen per truck transporteren over ons dakterras.

Op traditionele wijze
Het lekkerst vind ik mosselen nog altijd op traditionele wijze klaargemaakt. Een grote pan met een bodempje wijn of bier, wat gesneden mosselgroente (ui, wortel, prei, peterselie, selderij) en voor niet meer dan tweederde gevuld met mosselen. Het vuur hoog, even omscheppen als ze aan de kook komen en de eerste mosselen opengaan. En dan gelijk opeten met een knoflooksausje en verse friet.

Left overs? Maak een lekker borrelhapje, salade of mosselen in bierbeslag
Als je zo’n flinke pan mosselen hebt klaargemaakt, kan het gebeuren dat er meer waren dan je op kon. Haal in dat geval de overgebleven mosselen uit de schelp en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast. Daar kun je de volgende dag namelijk nog een heerlijk borrelhapje of voorgerecht mee maken. De eenvoudigste manier is natuurlijk koud – of liever op kamertemperatuur – met een prikkertje en een bakje cocktailsaus. Of in een salade met eventueel wat andere vis. Je kunt ook een bierbeslagje maken, de mosselen daarin dopen en frituren. Heerlijk, maar je moet daarna wel gelijk het vet in de frituurpan verversen.

 

paalhoofdenmossels

Zelfraap-tips

 • Per persoon mag je in Zeeland 10 kilo mosselen (of oesters of kokkels) per dag rapen, voor eigen gebruik, dus je hoeft je niet in te houden.

 • Wilde mosselen hebben een dikkere schelp dan de gekweekte die je in de winkel koopt. Het duurt daarom bij het koken iets langer voordat de schelpen open gaan en de mosselen gaar zijn.

 • Zet bodemmosselen altijd 24-36 uur in een bak met ruim zout water, zodat ze zand en slip uit hun schelp spuwen. Niet nodig bij paalmossel.

 • Ook langs de Westerschelde kun je mosselen rapen, alleen momenteel niet ten oosten van de lijn Kruiningen – Perkpolder, omdat daar het poliovirus in de schelpen kan zitten.

 

RECEPT: restje mosselen op z’n Zeeuws
In een oud kookboekje met Zeeuwse gerechten vond ik deze lekkere boerse en simpele manier om je overgebleven mosselen klaar te maken:
Hussel de mosselen in een bakje met wat bloem. Smelt een klont boter in de koekenpan en fruit een fijngesnipperde ui tot die licht van kleur is. Bak vervolgens de mosselen hierin snel bruin. Laat ze niet te lang meebakken, want dan worden ze taai. Een scheutje citroensap erover en wat gesnipperde peterselie, en hopla, zo komen je mosselen schoon op.

Blog door Miranda Diesch

 

 

Lees ook:Recept Mosseltapas met Serranoham
Lees ook:Recept Romantische snelle stoofpot van mosselen en venusschelpen
Lees ook:Recept Zeeuwse mosselen van Sergio Herman
Lees ook:Mosselseizoen bijna begonnen; probeer de Koken.Blog mosselrecepten
Lees ook:Scheermessen van de grill

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Mosselen to go

 1. Ineke

  jammer dat ik er allergisch voor ben, maar ik wacht geduldig jouw volgende blog af!! Succes!!

    /   Reply  / 
 2. Miranda

  Morgen komen er koekjes Ineke. Daar ben je vast niet allergisch voor ;-) !

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>