Testkeuken gastblog: Airfryer

Al langere tijd hadden we de Airfryer van Philips op het oog, en nu staat hij dan eindelijk  in de keuken bij gastblogger Valérie Quentin. In de afgelopen twee weken heeft zij voor meerdere gerechten gebruik gemaakt van de Airfryer. Haar ervaringen lees je hier.

 

‘Een van de eerste dingen die ik heb geprobeerd waren simpele diepvriesfrietjes. Hiervoor heb ik het huismerk gebruikt van de Lidl, omdat ik die toevallig in huis had. Van deze diepgevroren frietjes heb ik 800 gram op 200°C ongeveer 20 minuten gebakken, nadat de Airfryer 5 minuten lang heeft voorverwarmd (dit was overigens geheel volgens het recept dat in de handleiding vermeld staat). Wat ik wel al hier en daar op forums had gelezen was dat frietjes beter smaken wanneer je ze eerst met een kwastje licht besprenkelt met wat olijfolie. Dit wilde ik natuurlijk direct uitproberen. Ik moet zeggen dat ik bij dit eerste gebruik meer dan verrast was! Ze waren goed krokant, prima van smaak, alleen ietwat droger dan wanneer ze 5 minuten in het frituurvet van een reguliere frituurpan hebben gelegen. Maar ik moet zeggen dat ik dit absoluut voor lief neem, wanneer ik de gezondheidsoverwegingen ertegenover zet!

Natuurlijk wilde ik ook een ovenfriet variant proberen en hiervoor heb mijn favoriet getest: Aviko SuperCrunch kreukel frieten. Hiervan heb ik 500 gram diepgevroren frieten 20 minuten gebakken op 200°C, wederom nadat de Aifryer 5 minuten heeft voorverwarmd. Over het resultaat van de bereiding in de Airfryer was ik meer te spreken dan over een bereiding in de normale oven: de frieten waren veel knapperiger en de smaak kwam beter tot zijn recht. Ik moet hier wel bij zeggen dat als je frietjes bereid in de oven echt niet lekker vindt, je dit misschien ook niets vindt.

Om even af te stappen van de ‘prefab’ diepvriesfrieten, was ik ook erg benieuwd naar het resultaat wanneer er aardappelen bereid worden in de Airfryer, die ik normaal gesproken op een vergelijkbare manier in de oven maak. Hiervoor heb ik gewassen aardappel (vastkokende) in kwartjes gesneden en een half uur in water laten rusten. Vervolgens de uitgelekte aardappelen in een kom gemengd met olijfolie, rozemarijn, knoflookpoeder en zeezout en vervolgens 20 minuten op 180°C gebakken. Wat wel erg belangrijk is (en eigenlijk voor alle voorgenoemde gerechten in de Airfryer geldt): halverwege even goed omschudden, maar dit wordt ook netjes in de handleiding vermeld. Ook bij dit gerecht was ik weer meer dan tevreden! Mooi krokant, goed van smaak en niet vet.

Met de Airfyrer kun je natuurlijk meer dan frietjes bereiden. Als amuse heb ik de minipaprika’s gemaakt uit het gerechtenboek dat standaard bij de Airfryer wordt geleverd. Deze gevulde paprika’s waren eigenlijk even lekker als bereid in de oven. Voordeel van de Airfryer ten opzichte van een standaard oven vond ik de bereidingstijd, die aanzienlijk korter was. Ook het gehaktbrood dat beschreven wordt in het gerechtenboek heb ik geprobeerd. En hierover kan ik eigenlijk het zelfde zeggen: even lekker, maar sneller dan bereid in de oven.

Verder noemenswaardig vind ik de snacks van Mora die op de verpakking een Airfryer logo vermelden. Deze heb ik volgens de aangegeven bereidingsduur bereid en ook hier weer een zeer positief resultaat. Moet wel zeggen dat ik zelf niet echt een fan ben van snacks uit de frituur, omdat ik deze veel te vettig vind. De bami blokken en kroketten van Mora waren in ieder geval een succes, al moet ik wel zeggen dat ze niet super hard (droog?) aan de buitenkant waren en iets lichter van kleur. Maar dit neem ik voor lief.

Conclusie: wat een fijn apparaat! Ideale vervanger voor de doorsnee frituurpan en ik ben dan ook meer dan tevreden. Ik zou het apparaat dagelijks kunnen gebruiken, zonder mij hierbij schuldig te voelen.

Lees meer over Valerie en haar JamJam Feestjes op haar website

Lees ook:Verantwoord frituren met de AirFryer van Philips
Lees ook:Testkeuken: Airfryer
Lees ook:Recept: gigagezonde groentekroketjes
Lees ook:Foodpairing recept: boterwafels, kip, erwtjes
Lees ook:Recept – De perfecte rosbief uit de oven

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Testkeuken gastblog: Airfryer

  1. Anke

    TE GEK

      /   Reply  / 
  2. Marcel Gommans

    Dit betekent dus dat voor een normaal gezinnen 4 personen het product niet bruikbaar is. Met twee rondes friet en nog een ronde snacks zit je 75 minuten op je eten te wachten. Niet realistisch, zo lijkt me.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>