Testkeuken: Airfryer

Aangestoken door divers kookgerei van verschillend pluimage dat ons huis binnendrong, wist mijn lief ook nog wel een goed apparaat dat hij dolgraag eens wilde testen. De Airfryer. Ondanks mijn bedenkelijke blikken ging hij door met zijn gloedvol betoog. En zo kwam het dat niet lang daarna een Philips Airfryer op mijn aanrecht stond.

Het uiterlijk van het apparaat viel me alleszins mee. De atypische vorm vond ik wel iets hebben, ook was hij niet zo belachelijk groot en ik besloot het apparaat een kans te geven.

  

Waarom die twijfels?
Dat is een lastige om te beschrijven. Het leek mij gewoon weinig weghebben van koken. Je stopt wat ingrediënten in een apparaat en het komt er dan klaar uit. Op een of andere manier klinkt mij dat niet kookwaardig in de oren. Maarja, doe je met een oven niet hetzelfde? En als je een deksel op de pan doet, zie je ook niets gebeuren.
Dan het argument dat je er vetvrij mee kunt bakken en braden. Patat bijvoorbeeld. Maar dat is voor mij geen aanbeveling. Als je een keer patat eet, hoort ie gewoon gefrituurd te zijn. Noem mij maar ouderwets, maar dat is toch een groot deel van de lol .. eh .. smaak voor mij.

Diverse testen
Maar zoals gezegd, ik zou de Airfryer een kans geven. De eerste avond al. Koelverse frieten van de supermarkt gingen het apparaat in. Net zoals bij de oven verwarm je ‘m even voor en daarna gaan net als bij de friteuse de frietjes in een mandje. Tussendoor open je de bak en schud je de frietjes even om, zodat ze mooi gelijkmatig gaar worden. Maar de geur van de frituur ontbrak, dat was een fijn voordeel. En de frietjes smaakten zoals je van supermarktfriet kunt verwachten.
Een tijdje later sneed ik aardappels in partjes en roosterde deze met wat olie en rozemarijn in de Airfryer. De smaak was zoals ze waren als je aardappels in de oven roostert.
Tot zover deed het apparaat wat het beloofde. Een derde test pakte minder goed uit. Ik had voor een solomaaltijd kleine bonenburgertjes gemaakt. Wat deze zo lekker maakt, is een krokante korst. Anders zit je ook maar gewoon bonen te eten. De buitenkant leek eerder uit te drogen, dat was dus geen succes.
En toen verdween het apparaat in de kast.

Een jaar later?
Toen stond de Airfryer nog steeds op dezelfde plek. Patat heb ik intussen meerdere malen gemaakt, maar gewoon in de friteuse die een plankje hoger staat. Ook geroosterde aardappels heb ik vaak genoeg gegeten. Traditioneel uit de oven. En zelfs bonenburgers kwamen weer op tafel. Uit de koekenpan.
Een tijdje geleden sprak ik met een enthousiast gebruiker van de Airfryer. Niet alleen vanwege haar enthousiasme was ik verbaasd, ook toen ik wist wie ze was: iemand die zeer kritisch is over haar eten. Wekelijks gebruikte ze het apparaat, dat zijn vaste plekje op haar aanrecht verdiend had. Het intrigeerde me.

Ligt het dan aan mij?  
Ik dook de kast weer in en hij stond nog trouw te wachten. Ik blies het stof eraf en bakte een soort zoete-aardappelbrood/cake*. In de Airfryer, want dat kan ook las ik in het receptenboekje. En ik bakte een deel van het brood in mijn gewone oven. Daarin was het deeg iets meer gerezen, waardoor ik een luchtiger eindresultaat kreeg. Maar beiden broden/cakes waren even smakelijk.
Eveneens van zoete aardappel maakte ik rosti. In de pan, en ook in de Airfryer. Uit de Airfryer kwam een zompige aardappelkoek, die niets weg had van rosti. Maar ook de simultaan gebakken rosti uit de koekenpan werden niet lekker krokant.

Ja!
Het apparaat doet wat het belooft. Het bakt, roostert, braad alsof ie ervoor geboren is. En toch heb ik ‘m weggegeven.
Het ligt inderdaad aan mij. Ik kan het niet. Met de traditionele pan en oven kan ik precies hetzelfde, dus waarom zou ik mijn kostbare kastruimte in laten nemen door werkeloos apparaat? Weet je hoeveel pakjes bonen daarvoor in de plaats kunnen liggen? Ik bedoel maar. 
En als dat betekent dat ik wat meer vet gebruik, so be it. Vet is lekker en ons lichaam heeft het nodig!

Wordt vervolgd
Voor het apparaat heb ik een nieuwe eigenaar gevonden. Ik verwacht dat die hem fanatiek gaat gebruiken. En in ruil krijgen we hier op koken.blog.nl nog een review! Wordt vervolgd dus!

Heb jij een Airfryer? Wat vind jij er nou van?

* Het heeft de geur van brood, maar structuur van cake. Het resultaat zie je op de foto hierboven.

 

 

Lees ook:Verantwoord frituren met de AirFryer van Philips
Lees ook:Testkeuken gastblog: Airfryer
Lees ook:Dikke friet beter voor de lijn
Lees ook:Recept Perfect gebakken aardappels uit de oven
Lees ook:Testkeuken: Cuisinart grill

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Testkeuken: Airfryer

  1. Herna

    Ik had nog nooit van het apparaad gehoord!

      /   Reply  / 
  2. Herna

    apparaat!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>