De Testkeuken – Fissler Snelkookpan

Op vrijdag test ik een product uit in mijn Testkeuken. Vandaag kook ik snel. Met een snelkookpan van Fissler, de vitavit.

Een snelkookpan, het is zo’n apparaat waar je of erg blij van wordt, of dat je laat verstoffen in de kast. Vriendinnetje M. zweert erbij en maakte mij nieuwsgierig en enthousiast. Dus toen ik van Fissler hoorde dat ik een snelkookpan uit hun nieuwste serie mocht testen, sprong ik een gat in de lucht. En dat gat zit er nog steeds!

Want wat is een snelkookpan handig! Stoofschotels en soepen (snert!) zijn nu lekker snel klaar. Maar er kan meer met de snelkookpan en dat verraste me!

Wat is het?
Een snelkookpan dus. In de afgesloten pan wordt de druk opgevoerd. Door deze overdruk stijgt het kookpunt van water naar boven de 100 graden, waardoor je eten sneller klaar is. In de gebruiksaanwijzing (en hier) lees ik dat vitamines en mineralen in het eten ook beter bewaard blijven doordat de luchtzuurstof buiten de pan blijft.
De testpan van Fissler heeft daarnaast nog een extra optie. Met een apart opzetstukje, de kookassistent, weet je precies hoe ver je bent in het kookproces. Je stelt de minuten in en door middel van licht- en geluidsignalen vertelt de timer dat je het vuur lager moet zetten en of dat je gerecht klaar is. Handig!

Werkt het?
Een snelkookpan is niet een apparaat die je intuitief snapt. Ik niet althans, dus spitte ik de handleiding door. En dat is maar goed ook, want de waarschuwingen waren niet van de lucht. Door de druk in de pan, kan je deze beter niet snel openen. Nee, je moet eerst de stoom laten ontsnappen en dan is het veilig om de pan open te maken. Goed om te weten!
Na een paar keer ‘droog’ oefenen durfde ik het aan. Mijn eeste gerecht was een boeuf à la bourgignonne, en al snel volgende andere stoofschotels. Supersnel klaar. Ook de snert van afgelopen weekend was in een wip gemaakt. Jammer dat we toch nog een dag op de erwtensoep moesten wachten omdat ie dan nu eenmaal lekkerder is!

En meer!
Maar er kan meer dan soepen en stoofgerechten in de snelkookpan. Er zat ook een metalen steun bij, waarop je een metalen stoommandje kunt zetten. Onderin laat je dan bijvoorbeeld je aardappels garen (7 minuten!) en op het stoommandje je sperzieboontjes (ook 7 minuten). Dat is echt snel. Of je laat een stukje vis bovenin stomen.  Maar je kan ook eerst vlees aanbraden en dat laten stoven terwijl de groenten erboven garen. Ideaal. En vooral leuk om mee te experimenteren.  Bekijk dit filmpje (onderaan de pagina) maar eens voor uitgebreide uitleg en een recept!
En dan kan je ook nog wecken, fruit ontsappen of potjes steriliseren in de pan. Maar zover reiken mijn experimenten nog niet..

En?
Ik houd van langzaam koken. Lekker een stoofpotje laten sudderen op het vuur. Rustig de groenten snijden, terwijl de aardappelen op het vuur staan. Maar Fissler heeft me wel overtuigd. Soms heb je nu eenmaal niet de tijd om de hele dag in de buurt van een pan te blijven (want weggaan terwijl er een gerecht staat te stoven op het vuur, dat durf ik toch niet goed). Ook dat gecombineerd koken vind ik echt leuk om mee te ‘spelen’ en lekkere en handige combinaties (qua kooktijden) uit te proberen.  
En ik vind de snelkookpan ook echt mooi. Hij mag dus vooraan in de kast staan!

Fissler Snelkookpan, Vitavit-serie.

Lees ook:RECEPT Spaghetti met mosselen
Lees ook:Recept China: Varkensvlees met groenten uit de wok
Lees ook:Recept Kip uit de wok met ananas en peultjes
Lees ook:Recept Rode kool met kastanjes en ahornsiroop
Lees ook:Recept stoofschotel met bier en wintergroenten

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De Testkeuken – Fissler Snelkookpan

  1. Pingback: Koken in 2012 – deel II | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>