Wild eten in de Achterhoek

wildR

Het wildseizoen is begonnen, laat de herfst maar komen! Na een tripje naar de Achterhoek, waar we wild en wijn proefden, ben ik er helemaal klaar voor. Het afscheid van de zomer is ieder jaar treurig en onvermijdelijk. De picknickmand mag weer naar zolder, de wijnkoelers voor flessen fris wit op het strand gaan weer in de kast. Maar er is dus troost; in de vorm van haardvuur en paté. En van het wildseizoen dat gloort aan de horizon!

Duurzaam

Anderhalve week geleden was ik te gast in de Achterhoek, met een persreis helemaal naar mijn hart. We reisden met de trein naar Zutphen, proefden lokale wildgerechten en bekeken de prachtige omgeving tijdens een rit met een echte paardenkoets. Hoe duurzaam wil je het hebben! Waarom zou je ver reizen om lekker te eten en van mooie natuur te genieten als schoonheid en culinaire hoogstandjes zo dichtbij zijn als de Achterhoek? Tuurlijk, het Italiaanse platteland is mooi en in New York vind je geweldige restaurants. Maar we vergeten tegenwoordig vaak dat je helemaal niet ver hoeft te reizen te reizen voor een adembenemende change of scenery. En dat bijzondere gerechten met lokale producten zoals je ze thuis niet proeft, te vinden zijn op slechts een korte treinreis van je eigen stad.

wildbord

Culinaire tour

`Zutphen is the place to be!`, roept een bijdehante scholier ons gezelschap toe, als we tijdens een korte stadswandeling – met gids – een oude plattegrond van de stad staan te bekijken. En daarin heeft hij helemaal geen ongelijk. Zutphen is een prachtige oude stad, met gezellige historische straatjes, een eigen stadsbrouwerij en natuurlijk veel fijne restaurants. In Zutphen beginnen wij ook onze culinaire tour door de Achterhoek, bij restaurant Brasserie 6. In de eetzaal met prachtige muurschilderingen eten we een heerlijk gevarieerd wildbord met onder meer duif, fazant en ree. Dat smaakt naar meer!

wildwijn

Wilde wijn

Bij Brasserie 6 in Zutphen proeven we ook voor het eerst deze middag de speciaal uitverkoren wildwijn 2016. Dit is de Brindisi Corte Ottone Riserva DOC, een robuuste Italiaanse wijn die een perfecte metgezel is voor stevige wildgerechten. Overigens worden er op de vruchtbare Achterhoekse bodem ook al jarenlang mooie wijnen gemaakt. Je vindt er zo`n dertig hectare aan wijngaarden, dus dat alleen is een (wijn)reis naar de streek al waard. Bovendien kun je zelfs slapen tussen de wijnranken, want meerdere wijngaarden hebben ook een bed & breakfast of een camping erbij.

erf

Herfstig in het bos

Vanuit Zutphen nemen we de bus naar Vorden, waar het fameuze Hotel Bakker is gevestigd. Zij verzorgen een flinke box met lekkere wildamuses, die we oppeuzelen terwijl we in een paardenkoets, onder een warm dekentje, de omgeving verkennen. Het ruikt heerlijk fris en herfstig  in het bos en tussen de landerijen. Hier krijg je vanzelf honger en trek in een lekkere wildgerechten, zeker als je gebruikt maakt van de honderden kilometers aan fiets- en wandelroutes die hier zijn uitgezet.

wilddood

Het strand van Winterswijk

De volgende stop is The Strand Lodge in Winterswijk, een restaurant met een ster en daadwerkelijk gelegen aan het strand van een mooi natuurzwembad. Chef Mike Vrijdag demonstreert ons samen met poelier Bennie Wolters hoe je een stuk reerug fileert en klaarmaakt. Als je dat goed aanpakt is het helemaal niet zo ingewikkeld namelijk. Ook je eigen poelier of slager kan dat zo voordoen. Natuurlijk is de rug het meest geliefde stuk vlees van de ree omdat het zo mals is. Maar ook met andere delen, de zogenaamde incourante delen, kun je mooie gerechten maken. Wel zo duurzaam en economisch natuurlijk. Chef Mike maakt er bijvoorbeeld ‘zoervleisch’ ervan, verteld hij, omdat hij ook als kok in Limburg heeft gewerkt. Of een bitterballetje van ree, ook niet verkeerd.

edr

Eten, drinken en rocken

Een Michelinster is leuk, je lekker kunnen uitleven in de keuken en een restaurant helemaal in je eigen stijl, dat is nog veel leuker. Tenminste, dat vind Raymond Prinsen, chef van Moulin Bistronomie in Borculo, onze laatste wildstop deze dag. Eat, drink & rock ‘n roll is zijn motto dat levensgroot op de muur prijkt. Tot het einde van het wildseizoen (gelukkig pas eind januari) kan hij dus helemaal los in de keuken met lokaal gevangen wild. Je kunt hier na het diner ook luxueus blijven slapen, net als op veel andere bijzondere plekken, mocht je nog een extra reden zoeken om af te reizen naar de Achterhoek.

Trendsetter

Laat die peperdure en milieu-onvriendelijke stedentripjes naar Barcelona of Nice dus maar lekker zitten deze herfst. Ga in plaats daarvan fijn wild eten en de paden op, en de lanen in van de Achterhoek. Heerlijk  mindfull in de plassen stampen en vallende blaadjes tellen, en honger opdoen voor de bijzondere wildmenu’s die in maar liefst 23 restaurants in de omgeving worden geserveerd. Als je nu, dit najaar, een wild weekend doet in de Achterhoek hoor je absoluut bij de trendsetters. Over een of twee jaar is er in de herfst misschien geen hotel of tafel meer te krijgen daar. En dan kun jij zeggen dat je al in de herfst van 2016 doorhad dat Borculo, Vorden en Zutphen the place to be zijn!

www.wildetenindeachterhoek.nl

www.achterhoek.nl/wijn

www.achterhoek.nl

Lees ook:Kookboek Wild winnen via kokswereld
Lees ook:Kasteel Engelenburg
Lees ook:Culinaire gids: De Achterhoek & De Liemers
Lees ook:De Joodse keuken
Lees ook:World Food Café Classics

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>