Koken met je eigen gekweekte kruiden of groente

Ik heb totaal geen groene vingers en kruiden in een pot redden het bij mij nooit, maar toch heb ik vorig jaar een vierkante meter moestuin op mijn dakterras gezet en ben aan de slag gegaan. Het resultaat was enerzijds bevredigend (want lekker veel sla uit eigen tuin), maar anderzijds ook lachwekkend (want veel te veel zaadjes op een te klein stukje grond waardoor mijn lente-uitjes geen kans kregen).

Wroeten in de aarde

Net als de rest van Nederland wroet ik de laatste weken weer regelmatig met mijn vingers in de aarde, want na iedere keer boodschappen doen heb ik een of twee moestuinpotjes. Ik waag weer een dappere poging in de hoop dat ik straks mijn vierkante meter moestuin gevuld krijg! Misschien vraag je je onderhand af waarom ik blijf doen en niet gewoon accepteer dat ik kruiden en/of groente beter kant en klaar kan kopen. Het antwoord is simpel. Het is te leuk om niets iets te zien worden. Dat het vervolgens verlept neem ik vooralsnog maar even op de koop toe. Ik blijf hopen dat ik van mijn fouten leer en dat ik ooit mijn droom, een eigen moestuin, kan verwezenlijken.

Restjes groenten of kruiden opnieuw laten groeien

Wat nog leuker is dan het planten van zaadjes, is het hergebruiken van je restjes groenten of kruiden. Wist je bijvoorbeeld dat je een avocadoplant kunt kweken? Gooi je avocadopit dus niet weg, maar zet deze in het water. Op de website WikiHow staat een duidelijke handleiding. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het mij nog niet is gelukt, maar ik heb de succesverhalen gezien! Wat ik vorig jaar heb gedaan en wat prima werkte is de uiteinden van je lente-ui in de grond zetten en daar groeien dan weer nieuwe uien uit. Mocht je geen moestuinbak hebben dan kan het ook gewoon in een glas water. Hetzelfde ‘trucje’ kun je toepassen voor knoflook. Gooi je teentjes knoflook waaruit groene sprietjes groeien niet weg, maar zet dit in een bodem water en uiteindelijk kun je de groene sprietjes, die dan sprieten zijn geworden, verwerken in salade of pasta.

Koken wordt een stuk leuker

De kontjes van selderij en wortel kun je ook heel goed in water zetten en weer laten groeien. Tot slot nog een laatste tip. Pak een takje koriander of basilicum (van minimaal 5 cm lang), zet deze in het water en zodra er wortels ontstaan kun je dit omplanten naar een pot met aarde. Het leuke van zelf je groente en kruiden kweken met restjes is dat dit allemaal niets extra’s kost, maar dat je wel een extra dimensie geeft aan het koken van je eigen gerechten. Er is toch niets leukers dan kunnen verkondigen dat je kookt met groente en kruiden uit eigen tuin?

Lees ook:Het Rustige Restjes Restaurant in Wageningen
Lees ook:Uit eigen tuin & keuken
Lees ook:Moestuinieren is makkelijk
Lees ook:Hoe groeien groenten eigenlijk?
Lees ook:Kookboek Greendelicious Kruiden

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Koken met je eigen gekweekte kruiden of groente

 1. Ewout

  Leuk stukje Dafne! Wist je dat je de meeste kruiden door jou beschreven ook in de winter binnen kan kweken? Wij hebben hier op onze site http://www.indoorgardenshop.eu een heleboel leuke producten voor. Misschien interessant om een keer een artikeltje aan te weiden?

    /   Reply  / 
  1. Dafne van der Meer Auteur

   Bedankt voor je reactie en de tip Ewout. Wellicht komt dit onderwerp later dit jaar weer eens aan de orde en kan ik dan schrijven over het binnen kweken van kruiden.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>