Koken met kliekjes

Verlepte sla, een stukje overgebleven venkel, een uitgedroogde citroen, room met schimmel, een vergeten restje. Zeg eens eerlijk, hoeveel voedsel belandt bij jou niet op het bord maar in de prullenbak? Ik geef toe dat ik tot voor kort best wat voedsel verspilde. Ik kocht dan net teveel ingrediënten omdat ik bepaalde dingen niet per stuk kon kopen of dacht het wel helemaal te gaan gebruiken. Vervolgens lag het te verleppen in mijn keuken. Het besef dat het anders moet is bij mij inmiddels gekomen. Ik ben er een sport van gaan maken om mijn restjes te gaan verwerken in gerechten.

Initiatieven tegen voedselverspilling

We gooien jaarlijks per persoon 50 kilo aan goed voedsel weg. Dat is veel en onnodig. Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven tegen voedselverspilling. Zo deed ik in januari mee met de challenge van Kliek&Co om een maand lang geen bruikbaar voedsel te verspillen. Je kreeg regelmatig mails met handige tips. De leukste tip voor mij was het feit dat je je restjes groente, aardappelen of rijst gewoon in een muffinvormpje kan gooien, ei erover en in de oven. Simpel en smaakvol. Zo makkelijk kan het dus zijn! Ik ben in die maand veel bewuster geworden en tegenwoordig komt er meer in mijn mond terecht dan in de container.

Kliekipedia

Sinds kort is er op het gebied van voedselverspilling ook een campagne van SIRE. Zij zijn met Kliekipedia gekomen, een encyclopedie vol tips voor kliekjes. Op de website zijn per categorie recepten en tips verzameld. Het zijn veelal wel voor de hand liggende tips, zoals soep maken, blancheren of verwerken in een salade, maar de website frist wel net weer even je geheugen op. Bereid je in ieder geval voor op vele oh ja momenten! Voor de hand liggende tips of niet, als Kliekipedia, samen met alle andere initiatieven bijdraagt aan een wereld waarin we minder voedsel verspillen, dan maakt het niet uit hoe het gedaan wordt, als het maar gedaan wordt.

Wat is jullie ultieme tip tegen voedselverspilling? Is bovenstaand verhaal herkenbaar of maak je altijd precies genoeg?

Lees ook:De Kliekjes studentenkookpocket
Lees ook:Kook voor een goed doel!
Lees ook:Culinaire Agenda
Lees ook:Kater? Neem een boterham met spek!
Lees ook:3 goede voornemens in de keuken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>