Wat eten we vandaag?

Het is vast een van de meest gestelde vragen in menig huishouden: wat eten we vandaag? Ook degene die ‘m gesteld krijgt, zal zich regelmatig achter de oren krabben en de vraag zacht voor zich uit mompelen ter voorbereiding op het antwoord. 
Tenzij je voor iedere dag van de week een vast gerecht hebt, dan heb je het makkelijk. Maar dat zal niet veel meer voorkomen. De supermarkten liggen vol met ingrediënten waarbij je juist iedere dag van het jaar iets anders zou kunnen eten. Maar ja, wat eet je dan op welke dag?

Hoe laat je je in dat overweldigende aanbod inspireren wat vanavond te eten? 
 

Inspiratie is een lastig ding. Bij de meeste mensen werkt het als ze ‘er’ niet aan denken. Onder de douche of lopend in het bos krijgen ze vaak goede invallen. Je zult het vast herkennen. Maar het zal slechts de lekkerbek zijn die ‘s ochtends al aan het avondeten denkt, en voor een wandelingetje in het bos heb je vast ook niet iedere dag de tijd.

Hoe krijg je dan inspiratie?
Tja, als je dat wist, kon je je ideeën aan de man brengen, en zelf een kok in huren om de dagelijks terugkerende vraag te beantwoorden. Daarom ben ik wel benieuwd hoe jij het doet. Hoe, waar, wanneer verzin jij wat je vanavond gaat koken? Weet je het voor vanavond al, en zo ja, hoe kwam je op het idee?
(Met dit weer is de kans groot dat je barbecue zegt, maar goed, hoe bepaal je dan wat je er op en naast legt?)

Zo doe ik het
Het liefste ga ik naar de grote markt op vrijdag. Dan loop ik een rondje om in me op te nemen wat er zoal aan (seizoens)groenten ligt. Dan loop ik nog een tweede rondje om daar ideeën mee te krijgen en tijdens mijn derde rondje doe ik mijn inkopen. Voor ongeveer driekwart van de ingrediënten heb ik dan een plan. ‘Iets met pasta en de kaas die ik nog heb liggen’. Of: ’visje met die lekkere aardappels van de aardappelman’.
Meestal kom ik met meer groenten, fruit en andere ingrediënten thuis dan ik een een gerecht voor heb bedacht, zodat ik altijd nog van gedachten kan veranderen. Maar mijn favoriete kookdag is de 4e dag na de markt. Dan ontstaan als vanzelf de lekkerste gerechten met de ingrediënten die ik nog over heb, zonder dat dat al teveel hoofdbrekens heeft gekost.
Maar op de andere dagen van de week heb ik het een stuk lastiger. Dan is de inspiratie ongrijpbaarder.

En wat eten we vanavond?
Voor vanavond (après-marktdag 5) weet ik het ook nog niet. Het wordt iets lichts, iets zomers. Uiteraard.
En naar de mini-markt met slechts één groentekraam in mijn dorp, en daar drie rondjes voor heen en weer lopen, hoef ik niet. Ik kreeg van AH een krat met kant-en-klare inspiratie opgestuurd: hun vier nieuwe en twee oude groentepakketten met de benodigde ingrediënten voor een pastasaus, tomatensoep, gazpacho (dat is een idee voor vanavond!) en de dipsauzen exotische salsa (met mango, avocado en jalapeñopeper), guacamole en tomatensalsa. Maar zonder de olie, peper en zout (en vlees + pasta bij de pastasaus).
Of ik zal deze gerechten ga maken, dat betwijfel ik eerlijk gezegd. De drie dips zijn geen volwaardige maaltijden, pasta eet ik in de zomer vaker wat lichter dan met een gehakt-tomatensaus en voor tomatensoep vind ik het te warm. De gazpacho krijgt zeker een kans. Maar de kans is groter dat ik groenten in het meegestuurde krat leg, daar drie rondjes omheen loop en dan iets heel anders ga maken dan de super voorstelt met de courgette, uien, paprika’s en (helaas nog onrijpe) tomaten. Dat is nu eenmaal hoe inspiratie tot mij komt..

Lees ook:De winnaar van Zelfgeboerd is …
Lees ook:Een krul van Parmezaan
Lees ook:Wat je zeker moet (w)eten
Lees ook:Herman den Blijker helpt weer
Lees ook:Neem 5 ingrediënten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>