Het aspergeseizoen 2012 is geopend

Ieder jaar wordt er weer een groter feestje van gemaakt: van de opening van het aspergeseizoen. Op zich ook niet zo gek natuurlijk. De aspgerge wordt beschouwd als de koningin der groente, dus dan is een feestje wel op z’n plek. Dit jaar was de culinaire pers uitgenodigd op de Floriade. Hetgeen een extra reden was om naar de opening toe te gaan. In het Huis van de Smaak kan je (en met name de kinderen) allerlei avonturen rondom groenten. Tomaat, paprika, courgette en aubergine waren er vandaag live aanwezig, naast de asperge. Ik hoop dat in de komende maanden ook wat ruimte ingevuld zal worden voor al die andere talloze lekkere groenten.

Maar nu terug naar de asperges.
 

Albert Verlinde is de nieuwe aspergeambassadeur
Ieder jaar wordt een aspergeambassadeur gekozen en Albert Verlinde kreeg dit jaar de eer. Als geboren en getogen Brabander met nieuwe roots in Limburg is dat natuurlijk een prima keuze. En dat hij zijn miljoenenpubliek vanavond in RTL Boulevard ook zal vertellen over die lekkere groente, is alleen maar mooi meegenomen. Hij had de eer om symbolisch de eerste asperge te steken. En als ik het teken van de weersgoden goed interpreteer, wordt het een mooi aspergejaar. Precies op het moment dat Albert Verlinde de eerste asperge omhoog stak, brak de zon door.

Modeshow van asperge
Daarna kregen we lekkere aspergehapjes, bereid door topkoks. Aspergemousse in een ravioli van tmaat, een romige aspergevelouté (soep dus!), klassieke asperges met Livarham en een cocktail van asperges met Hollandse garnalen. En was je toevallig op de Floriade en in het Huis van de Smaak, dan kon je met een beetje geluk ook wat proeven. Terwijl je genoot van een bijzondere modeshow, van kleding geïnspireerd op de asperge. Helemaal verzorgd door de studenten van ROC RijnIJssel. Links zie je één van de creaties.

Een nieuwe asperge!
Bij de kraam van de aspergeteler zag ik naast de bekende witte en groene asperges ook heel kleine witte asperges liggen, formaatje haricot verts. Een c’tje, werd me uitgelegd. De allerdikste asperges heten immers AAA, de ideale duimdikke AA en de heel dunne asperges krijgen kwalificatie A mee. Daarnaast heb je de kneusjes, dat zijn B’s en nu zijn er dan ook de mini-asperges. Deze komen van de nog jonge aspergeplanten. In de eerste twee jaren geven ze af en toe een normale asperge, en veel van dit soort kleintjes. Zonde om weg te gooien, dacht de teler, en hij deed er een bandje omheen. Groot gelijk, toch? Deze mini-asperges hoef je niet te schillen en kan je rauw eten. Je moet dan misschien wel even wennen aan de ietwat bittere smaak, maar verder is het onmiskenbaar een asperge.

Op een goed aspergeseizoen dan maar!

Lees ook:Het aspergeseizoen is weer begonnen
Lees ook:Basisrecept witte asperges
Lees ook:Het is weer aspergetijd!
Lees ook:Het aspergeseizoen is begonnen!
Lees ook:Aspergefeest

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het aspergeseizoen 2012 is geopend

  1. Herna

    Wat een leuke dag. Kan me voorstellen dat je genoten hebt. Nu maar afwachten tot de aspergers in Spanje komen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>