Betjeman & Barton [lekker adresje]

Lekker koken en genieten daarvan begint met goede ingrediënten en fijn keukengerei. Daarom zet ik op zondag een lekker webadresje in het zonnetje.

Vandaag duiken we in de wondere wereld van de thee.Sinds 1919 bestaat het theebedrijf Betjeman & Barton in Parijs, en sinds 1992 kunnen we ook in Nederland van hun thee genieten. Tijd om eigenaresse Marion van denBlik eens op te zoeken.
 

Eerst even kennismaken
Zelf had ze deze theemakers al langer in het vizier en in 1992 vond ze het een uitdaging om iedereen met haar passie hiervoor te laten kennismaken. Marion is de eerste en enige diede naam Betjeman & Barton op haar inmiddels 2 winkels (beide in Den Haag) mag zetten. Ook heeft zij als enige de rechten om deze handgeplukte thee via een webwinkel in Nederland te verkopen. Maar ook accessoires, zoals theepotten, ijstheekannen en lekkernijen voor erbij verkoopt ze. Theedrinken moet een beleving zijn, is haar mening.

Must haves
Dat is lastig kiezen, uit 180 handgeplukte theesoorten, zwart of groen, klassiek of geparfumeerd, los of in handgenaaide katoenen zakjes. De huismelange heet Pouchkine, en is hun antwoord op Earl Grey. Zowel de zwarte als de groene Pouchkine (zie foto) wordt geparfumeerd met bergamot, citroen en sinaasappel en een geheim ingrediënt van de theemélangeur.
Maar Marion gaat nog even door en noemt de bijzondere theesoorten zoals Yunnan Jin Meo, Vert Dabie, bijzondere Chinese oolongs of de first flushes uit Darjeeling. Van sommige theesoorten komen soms maar een paar kilo per jaar op de markt! Ook de Eden Rose (een zomerse Earl Grey op basis van zwarte thee met bergamot, rozen en lavendel) is de favoriet van veel klanten.
En als je niet weet wat te kiezen, dan kan je altijd in één van de winkels een heuse theeproeverij doen.

 

Cocktail met thee
DatMarion van den Blik een enorme passie voor thee heeft is duidelijk; ze maakt er zelfs cocktails mee. De cocktail Thé Royal maak je met een sterk extract van zwarte  Pouchkine. Met honing en een mousserende wijn wordt dit een heerlijk aperitief.

Mijn mening
De theesoorten van Betjeman & Barton ken ik al jaren, en ik heb altijd de groene en de zwarte Pouchkine in huis. Ik heb zelfs al eens aan een theeproeverij deelgenomen en veel over thee geleerd. Zo leerde ik dat alle thee ter wereld van dezelfde plant afkomstig is, maar dat factoren als terroir en hoe er na het plukken mee om wordt gegaan de kwaliteit van de thee sterk bepalen.
Via de webshop had ik alleen nog geen thee besteld. En nu ik er zo doorheen surf, weet ik wel waarom. Ik word er veels te hebberig van!

Betjeman & Barton | Denneweg 25c + Aert van der Goesstraat 1, beide Den Haag | betaling met iDeal | levering binnen 2 werkdagen, €5  verzendkosten tot besteding € 75,00 (daarboven gratis) | twitter

-

Lees ook:Thee met smaak
Lees ook:Zelf ijsthee maken – 3 methodes
Lees ook:Theeleuten bij De Schone Lei
Lees ook:Heineken schenkt nu ook koffie en thee (Bazar)
Lees ook:Recept Grog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>