Woensdag windag: Pok pok, boek vol streetfood en familierecepten uit Thailand

Het boek Pok pok, genoemd naar het geluid dat een stamper maakt als hij de aardenwerken vijzel raakt bij het maken van papajasalade, is een eerbetoon van Andy Ricker aan de koks in Thailand. Hij heeft Amerika kennis laten maken met eten dat je buiten Zuidoost-Azië moeilijk kunt vinden. Tijdens al zijn bezoeken aan Thailand verzamelde Andy Ricker verschillende recepten en leerde de gerechten te bereiden. Vanuit zijn overtuiging dat de Amerikanen dit ook moesten eten, begon hij een afhaalzaak. Dit groeide uit tot verschillende restaurants. En nu is er Pok pok, een boek vol streetfood en familierecepten uit Thailand, die het mogelijk maakt dat ook wij Nederlanders kennis kunnen maken met deze gerechten.

Pok Pok

Gedetailleerde omschrijvingen

De recepten in het boek zijn voorzien van alle details die je nodig hebt om dit eten te maken. Bij ingewikkelde recepten heeft de schrijver zelfs een planning gemaakt die aangeeft dat bepaalde onderdelen of stappen dagen, weken of soms maanden van tevoren bereid of genomen kunnen worden. “Ik zal je smeken, overhalen, dwingen en dreigen tot je de extra moeite neemt die dit eten recht doet,” aldus Andy Ricker. Fijn aan dit boek is dat er in de recepten niet wordt gesproken over een teentje knoflook, maar gewoon de hoeveelheid in grammen wordt aangegeven. Hoe vaak twijfel je niet of het teentje knoflook wel groot genoeg is en of de ui die je hebt liggen wel voldoet aan de omschrijving ‘middelgrote ui’? Andy Ricker tackelt dit probleem door dit in grammen aan te geven.

Neem tijd voor de voorbereiding

Als je met gerechten uit dit boek aan de slag wilt gaan vergt het, met name als het een van de eerste keren is, wel wat voorbereiding. Niet alleen moet je zorgen voor de juiste ingrediënten (volop tips in het boek over de verkrijgbaarheid bij toko’s of via webshops), maar ook de juiste keukenbenodigdheden. Laat je hierdoor niet afschrikken, want het hoeft allemaal niet duur te zijn. Voor iedereen die graag aan de slag wil gaan met authentieke gerechten en de tijd neemt om een weg te vinden in de Thaise keuken is dit een boek die je door de komende donkere wintermaanden heen zal helpen en je nieuwe smaken zal laten leren kennen. Leg de lat niet te hoog, begin eenvoudig en dan komt de rest vanzelf!

Winactie

Koken.blog mag een exemplaar van Pok pok weggeven. Wat moet je daarvoor doen?

Beantwoord de volgende vraag:
Wat is jouw favoriete Thaise gerecht?

Geef je antwoord:
Hieronder bij de reacties
en/of
op onze Facebook-pagina
en/ of
op Twitter o.v.v. @kokenblog en #pokpok

Je kunt reageren t/m woensdag 30 december. Donderdag 31 december maken we de winnaar bekend.

Pok pok
Andy Ricker & J.J. Goode
296 pagina’s
Prijs: 29,95 euro
Good Cook Publishing
ISBN 9789461431103

Lees ook:Recept – Marokkaanse courgettesalade
Lees ook:WINNAAR winactie kookboek Pok pok
Lees ook:Win een kookboek van Andy McDonald
Lees ook:Hoofdgerecht Verleidingsmenu: Kip met bollen knoflook
Lees ook:Koken met sterren, recept 4: black and white Carpaccio

60 Reacties // Reageer

60 thoughts on “Woensdag windag: Pok pok, boek vol streetfood en familierecepten uit Thailand

  1. Martine

    In 2005 ben ik naar Thailand geweest. De beste herinneringen heb ik aan de pad thai die we op de eerste dag aten. Bij aankomst in Bangkok gingen we direct op pad. Hopeloos verdwaald kwamen we op een enorme markt terecht. Geen toerist te bekennen. Daar aten we onder groot bekijks van de lokale bevolking een portie fantastische pad thai van een papiertje. Nog steeds is pad thai een van mijn lievelingsgerechten. Verder hebben we veel bananenpannenkoeken gegeten en mandarijnensap gedronken. En veel te pittige streetfoodmaaltijden… Maar zo lekker!

      /   Reply  / 
    1. jw

      Heel herkenbaar wat je schrijft! Wij waren er toen ook en nog een keertje twee jaar later, Ook wij waren (bijna) verdwaald op die enorme markt met specerijen en andere keukendingen. Inderdaad: geweldig!

        /   Reply  / 
  2. Marit

    groene curry met kip is mijn favoriet

      /   Reply  / 
  3. Kokkie1

    Thaise kip-kokos met groene curry is een toppertje!

      /   Reply  / 
  4. Anita H.

    Voor zover ik bekend ben met de Thaise keuken (ik heb enkele malen gegeten in een bijzonder goed Thais restaurant in mijn woonplaats), kies ik dan voor Phad prik king talee.

      /   Reply  / 
  5. Marijke

    tom kha gai

      /   Reply  / 
  6. Bar

    Panang curry

      /   Reply  / 
  7. Marina

    Sowieso pad thai!

      /   Reply  / 
  8. Hanneke

    Het favoriete gerecht is toch wel die zelfgemaakte spicey worst die je daar op streetmarkets vindt. Moet je niet elke dag doen, maar echt super….

      /   Reply  / 
  9. Mianda

    Massaman curry is mijn favoriet!

      /   Reply  / 
  10. Dikkiedik

    Tom ka kai, daar kan niets tegen op

      /   Reply  / 
  11. Marlies

    Een goede vriendin heeft mij ooit getrakteerd op Paneng kai – van toen was ik helemaal verkocht à de Thaise keuken.

      /   Reply  / 
  12. Nina

    Thaise loempia’s! Ik mag daar ‘s nachts wakker voor worden gemaakt!!

      /   Reply  / 
  13. Jens Oostland

    Thaise kip-kokos natuurlijk smullen

      /   Reply  / 
  14. Tamara V

    Thaise vissoep met pompoen,venkel en paksoi

      /   Reply  / 
  15. Jan

    Panang curry

      /   Reply  / 
  16. Suzanne K.

    Als ik echt moest kiezen dan zou ik gaan voor Kai Kratiam Prik Thai.. love it.
    Heerlijk gekruid kippenvlees. Thais eten is zo lekker gekruid kan er geen genoeg van krijgen.
    Ik zou het boek met recepten helemaal geweldig vinden, kijken of ik het zelf ook zo lekker kan maken.

    *crossedfingers*

      /   Reply  / 
  17. esther te riet

    Zonder twijfel Tom Ka Kai!

      /   Reply  / 
  18. y.koning

    Panang curry, tom ka kay ,yellow curry mmmm ik kan gewoon niet kiezen, thais eten is helemaal ons ding

      /   Reply  / 
  19. erik van horck

    Dan ga ik voor Massaman curry

      /   Reply  / 
  20. Margo

    Voor Kaw Pad ( Thaise Nassi) kan je me wakker maken!

      /   Reply  / 
  21. Aniek

    Thaïse kipsalade

      /   Reply  / 
  22. Fleur

    Tom ka kai, mmmm het water loopt me nu al in de mond

      /   Reply  / 
  23. van erum maria louisa

    panang Curry maar ik zou er meer van willen leren maken

      /   Reply  / 
  24. Ine

    Tom Ka Gai, heerlijke kippensoep.

      /   Reply  / 
  25. Silvia

    Thaise kokos soep met garnalen, mmmm echt heel lekker!

      /   Reply  / 
  26. Larissa

    Khao tom. Zonder enige twijfel. Volgens het oude recept van mijn oma. Iedere herfst maak ik het weer! Tot de lente begint, eet ik het om de 3 weken.

      /   Reply  / 
  27. Floor

    Een beetje saai misschien maar ik heb op straat in Bangkok zulke lekkere pad-thai gegeten. Zo lekker zal ik het natuurlijk nooit kunnen maken maar met dit leuke boekje kom ik natuurlijk wel een stapje verder :) .

      /   Reply  / 
  28. Hugo Zwier

    Een goede Kaeng Massaman Curry is onverslaanbaar, vooral als je hem met eend maakt.

      /   Reply  / 
  29. Bibi

    Als klein kind ging ik met mijn ouders al elk jaar naar Thailand toen het nog niet vol stond met toeristen. In Pattaya gingen we altijd op straat eten bij de lokale bevolking. Daar heb ik de lekkerste Tom Kha Kai ooit gegeten, ik zou graag willen weten hoe ik dat zelf kan maken met de authentieke smaak.

      /   Reply  / 
  30. Soraya de Ruiter

    Thaise kip curry, jammmmmie

      /   Reply  / 
  31. Ingrid

    De Thaise viskoekjes zijn mijn favoriet. Heerlijk met een friszure dip. Ik heb hier zoveel van gegeten in Thailand dat ik denk dat de viskoekjes de extra kilo’s veroorzaakten.

      /   Reply  / 
  32. Anne

    Tegen mijn verwachting in, zijn er in de Thaise keuken ook veel vegetarische gerechten.
    Zoals Wonton-pakketjes met waterkastanje

      /   Reply  / 
  33. monique

    Mijn favoriete Thaise gerecht is heel eenvoudig, maar toch ontzettend lekker: Pad Thai. Noedels, pinda’s, eitje en garnalen. Mmmmmm….altijd een succes hier in huis, tenminste, de milde variant.

      /   Reply  / 
  34. Mario

    Pad Thai met kip

      /   Reply  / 
  35. Amber

    Sukhothai pad Thai maar dan wel met kip.

      /   Reply  / 
  36. Wendy

    Ik zelf heb nog geen Thais gegeten, maar sinds kort heb ik een vriend die een jaar in thailand heeft gewoond. Hij heeft het altijd over papaja pok pok dat dat zo lekker was en dat hij het meerdere keren per week kocht bij een kraampje. Ik zou het geweldig vinden als ik hem dit boek kon geven zodat hij dit ook voor mij kan maken. En wie weet word het ook wel mijn favoriete gerecht.

      /   Reply  / 
  37. rene venema

    KAENG KHIAO WAN KAI vind ik heerlijk met een lekker Singha bier er bij! heb geprobeerd zelf te maken maar het was lekker maar kwam niet in de buurt bij hoe het in Thailand smaakte!

      /   Reply  / 
  38. Rik Camps

    Phat kaphrao

      /   Reply  / 
  39. Karin

    Mijn favoriete gerecht moet ik nog ontdekken en dat zou ik graag doen met behulp van dit boek.

      /   Reply  / 
  40. Margot

    Tom Kha Kai soep is sowieso het allerbest én heel makkelijk te maken!

      /   Reply  / 
  41. ilonka

    Ik heb in de supermarkt al heel vaak voor het schap gestaan met thaise curry’s. Maar nog nooit geprobeerd er iets van te maken. Bij ons in de buurt zitten wel een paar thaise restaurants waar ik regelmatig kom. Maar zelf nog nooooit iets gemaakt. Dit boekje zou een grote uitkomst zijn om de thaise ingredienten te ontdekken.

      /   Reply  / 
  42. Remco B

    De Phat Kaphrao

      /   Reply  / 
  43. Clau-dya

    Pad thai met garnalen is bij ons thuis favoriet

      /   Reply  / 
  44. Sander

    Mijn favoriete Thaise gerecht is: geroosterde kip met cashewnoten, zelden zo’n lekker combinatie gegeten! :)

      /   Reply  / 
  45. Anita

    Gai Phat Pria Wan dat is een heerlijk zoet/zuur gerecht van kipfilet met o.a ananas, paprika, knoflook en Tempurameel

      /   Reply  / 
  46. Jouke Wijnstra

    Voor Pad Tai ( gebakken noedels ) mag je mij aaaltijd wakker maken! :)

      /   Reply  / 
  47. Wanni

    Indo fried rice (met garnalen en pepertjes). Volgens mij heb ik dit elke dag van mijn vakantie wel gegeten. Of het nou in de ochtend/middag/avond was.

      /   Reply  / 
  48. Heleen

    Ik ben altijd wel een soepeter geweest, van Chinese tomaten tot aan champignonnen soep. Maar sinds ik de Thaise kokosoep met kip heb geproefd is dit sindsdien vaste kost op onze vrije zondag!

      /   Reply  / 
  49. Mark Meerlo

    Ik ben een groot fan van de Thaise keuken en dan vooral van de vele heerlijke curry’s die ze hebben! Als ik dan toch een favoriet moet kiezen ga ik voor de groene curry met kip, hmm het water loopt me nu al in de mond!

      /   Reply  / 
  50. agnes stam

    Alleen maar lekker gegeten toen we in Thailand waren. Maar als ik moet kiezen: Chiang Mai Noodles,heerlijk !

      /   Reply  / 
  51. Sander

    Pad Thai, en dan het liefst nog van Thip Samai (70 Baht). Krijg gelijk heimwee als ik er aan terug denk! Heerlijk!

      /   Reply  / 
  52. Nadine

    Ik waag me soms aan kiew wan kai; een gerecht dat zeer in de smaak valt in ons huisgezin. ‘t Zou leuk zijn om mijn Thais menu verder te kunnen uitbreiden

      /   Reply  / 
  53. Bert Jan

    Pad Thai met kip

      /   Reply  / 
  54. Anneliese

    Ik hou erg van de Thaise Loempia, echt heerlijk.
    Daar geniet ik echt van als ik het eet.

      /   Reply  / 
  55. Rianne Vermeulen

    Ik ken nog geen namen, heb wel een paar keer Thais gegeten. Benzelfhobbykok en houd van uitproberen dus doe graag mee.

      /   Reply  / 
  56. Sandor

    Toch de Mai Pai, een vegetarisch gerecht met tofu dat eenvoudig is gehouden door niet teveel met kokosmelk te werken; Uiteraard moet deze wel flink pittig gegeten worden.

      /   Reply  / 
  57. Adjo

    Mijn favoriete gerecht uit Thailand is de Tom Ka Kai. Ik ben naar het restaurant Pok Pok in New York geweest. Na lang wachten was het zeker de moeite waard en het zou een heel mooi kado zijn om een beetje van Pok Pok in huis te hebben.

      /   Reply  / 
  58. Isabella Sobieraj

    Look chin mu Tod …hmmmm, gefrituurde varkenballetjes. Zo lekker!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>