Van de melkboer

De actie loopt erg goed, mijn mailbox stroomt over met gloedrijke betogen over waarom iemand van een bepaald zuivelproduct houdt. Alles is al genoemd, maar de motivaties blijven verschillen. Leuk om te lezen! De actie loopt tot en met zaterdag, en op zondag maak ik de winnaar van het kookboek Van de melkboer bekend.

Maar eerst zal ik je nog wat lekkerder maken voor dit boek. Van de melkboer gaat zoals je al hebt geraden over zuivel, denk aan kaas, room en melk. Vanwege de veelzijdigheid gaat het vooral over kaas, maar heus, melk, room en boter komen ook uitgebreid aan bod. Maar niet voordat uitgelegd dat we al zo’n 12.000 jaar voor het eerst dieren domesticeren, waarmee met name melk binnen handbereik kwam. Maar omdat verse melk snel bederft zijn er in de loop van de eeuwen allerlei vindingen gedaan om melk wat langer te kunnen bewaren: yoghurt en boter ontstonden als snel. En zo wordt de geschiedenis van zuivel in een sneltreinvaart verteld.

Ambachtelijk
Schrijfster Leanne Kitchen houdt een vurig pleidooi voor ambachtelijke zuivelproducten. Het nadeel van efficientie in het produktieproces en lagere kostprijzen gaan ten koste van de smaak en structuur. En dat kan je bij zuivel altijd erg goed proeven. Op naar een goede kaasspecialist dus! Want die kan je precies vertellen hoe het komt dat iedere (boeren)kaas anders smaakt. Want het jaargetijde, gras, voer, fase van de lactatiecyclus, tijdstip van melken en het gebied waar de kaas gemaakt wordt zijn maar een paar van de aspecten die kaas haar smaak geven. En ik herhaal nog maar even de tip: kaas bewaar je niet in de koelkast, maar op een donkere en relatief vochtige plek van tussen de 7 en 15 graden.

Van de melkboer
Het boek is in verschillende hoofdstukken ingedeeld. Het begint met melk, room en boter, daarna volgen producten van gefermenteerde melk (roomkaas, ricotta), met speciale aandacht voor verse kaas en kwark. Maar het grootste deel van het boek is ingeruimd voor kaas. We beginnen met bacterikazen (munster, taleggio) en witte en blauwe schimmelkazen. Hierin staat het recept voor de stiltonsoep. Daarna volgen de halfzachte en geiten- en schapenkazen om te eindigen bij de halfharde en harde kazen, zoals onze eigen Goudse.

Van lekkere gerechten tot bij het ontbijt, hartig brood, lekkere snacks tot gerechten voor bij het avondmaal, het staat allemaal in Van de melkboer. Je kunt er echt alle kanten mee en de hele wereld mee over.  

Lijkt dit kookboek je geweldig en ben je nieuwsgierig naar de recepten uit het kookboek Van de melkboer? Doe dan mee aan de actie en maak kans op dit boek! De actie is afgelopen en de winnaar is hier bekend gemaakt.

Van de melkboer – Leanne Kitchen – Lannoo – isbn 9789089890597

Koop dit boek bij BOL.com

Lees ook:Win het kookboek Van de melkboer
Lees ook:Recept Stiltonsoep
Lees ook:Laatste kans: win kookboek Van de melkboer!
Lees ook:En de winnaar Van de Melkboer-actie is …
Lees ook:Week van de boerderijzuivel

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Van de melkboer

  1. Pingback: Recept Stiltonsoep | Koken

  2. Pingback: Win het kookboek Van de melkboer | Koken

  3. Pingback: Laatste kans: win kookboek Van de melkboer! | Koken

  4. Pingback: En de winnaar Van de Melkboer-actie is … | Koken

  5. Pingback: Kookboek Van de groenteman | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>